Kamu Personeli

Bekçiler Başka Kuruma Geçebilir mi?

Bekçiler başka kuruma geçebilir mi; bekçilerin kadro almalarının sonrasında başka bir kuruma geçiş aşamasının tamamlanması nasıl olur? Bu soruların yanıtlarını yazımızda bulabilirsiniz!

Bekçiler başka kuruma geçebilir mi; bekçiler mahallelerde güvenliğin sağlanması için istihdam edilen görevlilerdir. Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak açılan kadrolarda yer almaktadırlar. Birçok avantajı olduğu gibi dezavantajlarının da mevcut olduğu bilinmektedir. Maaş ve statü bakımından polisten daha alt konumda olduğunu eklemek gerekir. Polislerin, bekçilerin amiri konumunda bulunduğunu hatırlatmak gerekmektedir. Emniyet Genel Müdürlüğü’nden alınan bu kadroyu hak ettikten sonra farklı bir kamu kurumuna geçiş durumunun nasıl olduğu da sıklıkla merak ediliyor. Öncelikli olarak bu sürecin sanıldığı kadar kolay ilerlemediğini belirtmek gerekmektedir.

Bekçi Kamu Kurumu Değiştirebilir Mi?

Bekçiler başka kuruma geçebilir mi; tüm işlemlerin 7245 sayılı kanun üzerinden yerine getirilmesi gerekmektedir. Bu süreç içerisinde dikkate alınması gereken hususlar;

  • Geçiş sürecinde muvafakat referansının bulunması gerekmektedir. Bekçilerin kendi görevlerinden ayrılarak farklı bir kuruma geçiş için O kamu kurumunun Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bu personeli kendi kurumlarına istediklerine dair bir yazı yazmaları gerekir.
  • Emniyet Genel Müdürlüğü’nün de bu yazıyı onaylaması ve bekçiyi göndermeyi kabul etmesi lazımdır. Her iki aşamanın da uygulanması oldukça zor seçeneklerden olduğunu ifade etmek gerekmektedir.
  • Bir diğer metot da istifa sürecidir. İstifa etme aşamasının sonrasında diğer kamu görevlerine başvuru adımını yaparken sıfırdan başvuru yapan her kişi ile aynı koşullarda sürece başlayacaksınız. Bu aşamada 6 aylık bir bekleme sürecinin olduğunu da ifade etmek gerekir.

Kamu personeli olmak için öncelikle bekçi olarak daha sonrasında kurumlar arası geçiş yapmanın çok da kolay bir hamle olmadığı bu şekilde bir kere daha fark edilmektedir. Alınan bu tedbirlerin bazı haklı boyutları da vardır. Bekçiliğin giriş kriterleri ile farklı memuriyetlerin giriş ve istihdam kriterleri arasında zorluk farkı vardır. Bekçiliğin isteyerek sevilerek yapılan bir meslek olarak seçilmesinin ötesinde farklı bir memuriyete geçiş için basamak olarak görülmesi engellenmektedir. Mahallelerin güvenliğinin sağlanması için bu alanda gerçekten hizmet vermek isteyen kişilerin yer alması arzu edilmektedir.

Bekçi Polis Olabilir Mi?

Bekçiler başka kuruma geçebilir mi; bekçilerin en temel talepleri arasında polis olmak geliyor. Fakat her iki pozisyonun da farklı şartları ve koşulları bulunmaktadır. Direkt geçiş gibi bir durum şuan için söz konusu değildir. Mevcut mevzuatlara göre bekçilikten istifa ederek POMEM üzerinden başvuruları yaparak eğitim alınmalı ve daha sonrasında polis olma yolu açılmalıdır. Bir bekçinin ek bir eğitim alarak polis olması gibi bir durumun şuan için mevcut olmadığını da ifade etmek gerekmektedir.

Bu aşamada ilginç bir ayrıntının da belirtilmesi gerekmektedir. Bir bekçinin polis olmak için başvuruda bulunması ve gerekli hamleleri yerine getirmesinde bir sakınca yokken, polislerin bekçi olmak için başvuruda bulunması sakıncalı hallerden biridir. Bu durum astına özenmek olarak tanımlanmaktadır. Kendinden daha düşük bir pozisyonda bulunan statüye özenerek geçiş yapmak istemek sizin mevcut durumunuzda sahip olduğunuz pozisyonun dahi kaybedilmesini beraberinde getirebilmektedir.

Bekçiler Başka Kuruma Geçebilir mi; Bekçinin Şark Görevi Var Mıdır?

Bekçiler başka kuruma geçebilir mi; polislik ile kıyaslandığı zaman olumlu olumsuz yönleri incelendiğinde polislerin zorunlu doğu görevinin bulunduğu görülmektedir. Bekçilerde ise herhangi bir şark görevinin bulunmadığını ifade etmek gerekiyor. Hatta mahalle bekçileri olarak tanımlandıkları için bir şehirde farklı ilçelerde görevlendirilmelerinin de söz konusu olmayacağını belirtmek gerekir. Avantajlı yönlerinden bir diğeri de tayin dönemi ve rotasyon gibi stresli süreçlerin olmamasıdır. Asayişin bulunulan bölgede korunması için sabit kuvvetler olarak tanımlandığı anlaşılıyor.

Ayrıca birçok kamu personeline göre almış oldukları maaşın da oldukça yüksek seviyede olduğu görülmektedir. Fakat bu aşamada bazı olumsuz özellikleri de vardır. Örneğin görev saatleri gecedir. Gündüzleri çalışması gündüz vardiyasına geçilmesi söz konusu olmayacaktır. Sadece gece vardiyası üzerinden hizmet vermektedir. Her ne kadar şark görevi olmasa dahi sürekli olarak gece vardiyasında çalışılmasının kişilerin sağlık durumları bakımından olumsuz olabildiği görülmektedir.

Bekçiler Neden Görev Değişikliği İstiyor?

Bekçiler başka kuruma geçebilir mi; Bekçilerin son dönemlerde kadro değişikliği konusunda çok yoğun bir taleplerinin olduğu görülmektedir. Bunun en temel nedenleri kendilerine verilen statünün oldukça sınırlı seviyede olmasıdır. Polisin sahip olduğu müdahale haklarının büyük bir kısmının bekçilerde yer almaması onların herhangi bir sorun ile karşılaşmaları durumunda harekete geçmelerini de engellemektedir. Bu aşamada gerekli olan kanuni düzenlemeler yapılmazsa bekçilerin kurumlar arası geçiş için başvurularda bulunmaya devam edeceğini de ifade etmek gerekmektedir.

Bir diğer neden de yaşam düzenlerinin sadece gece çalışılan bir iş için uygun olmamasından kaynaklanabilmektedir. Atanan her bekçinin bu sıkı çalışma düzenine alışmasının çok da kolay olmadığını görebilirsiniz. Polisler gibi en azından bir süre gece bir süre gündüz vardiyasında görev yapma şanslarının kendilerine verilmesi talep edilmektedir. Fakat bekçilerin kadrosunun ihdas edilmesinin ana nedeni zaten sokakların geceleri güvenliğinin sağlanmasıdır.

İçeriği Değerlendirmek İster Misin?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu