Bilgisayar İşletmeni Nasıl Olunur?
Son zamanlarda sıkça duyduğumuz bilgisayar işletmeni mesleği üzerine geniş içerikli bir yazı hazırladık. Bilgisayar işletmeni nedir, bilgisayar işletmeni nasıl olunur, bilgisayar işletmeni sertifikası nasıl alınır ve daha birçok başlık altında bilgiler vereceğiz.
Bilgisayar işletmeni kamu kurum ve kuruluşlarında 657 sayılı Devlet Memurları Kanuna tabii Genel İdare Hizmetleri (GİH) sınıfında istihdam edilen unvanlı memurluktur. Bilgisayar işletmeni kadrosu özellikle memur atamalarında sıkça karşımıza çıkar.
Bilgisayar işletmeni iki şekilde olunur; birincisi kamuya ilk atama yoluyla atanarak, diğer yol ise kamuda istihdam edilirken aynı hizmet sınıfı içinde görevler arası geçiş yaparak. Görevler arası geçiş yaparken herhangi bir sınava tabi tutulmaz, genelde hizmet yılı, kıdem yılı ve sertifika kriterleri aranır.
İlk Atama Yoluyla
ÖSYM tarafından gerçekleştirilen merkezi memur atamalarında kurumlar tarafından talep edilen bilgisayar işletmeni kadrosu için “Bilgisayar İşletmeni Sertifikası” na sahip olma zorunluluğu getirilmiştir. Bu nedenle bu kadroyu tercih edecek olan memur adayları tercih tarihinin son günü itibariyle Milli Eğitim Bakanlığı onaylı “Bilgisayar İşletmeni” sertifikasına sahip olmaları gerekir.
Ayrıca adayların öğrenimleri sırasında bilgisayar dersi almış olmaları sertifika yerine geçmektedir. Ancak öğrenimleri sırasında bilgisayar dersini aldıklarını mezun olduktan sonra verilen transkript belgesi ile kanıtlamaları istenir. Fakat açıköğretim lise veya üniversitede alınan bilgisayar dersleri sertifika için geçerli değildir. Sadece örgün eğitimde alınan bilgisayar dersleri geçerli sayılmaktadır. Memur adayları bu hususa dikkat etmeleri gerekmektedir.
Unvan Değişikliği Yoluyla
Kamu kurum ve kuruluşlarında memur olarak görev yapanlar kurumlarının unvan değişikliği yönetmeliğinde belirtilen şartları sağlamaları durumunda düz memur kadrosundan “Bilgisayar İşletmeni” kadrosuna geçebilmektedirler. Bu şartlar kurumların görevler arası geçiş/unvan değişikliği yönetmeliğinde düzenlendiğinden kurumdan kuruma farklılık gösterebilmektedir.
Bilgisayar İşletmeni Sertifikası Nasıl Alınır?
Bu sertifikaya sahip olmak için Milli Eğitim Bakanlığı onaylı kurslara gitmek gerekir. Ayrıca halk eğitim merkezleri de bu tarz kurslar düzenlemektedir. Kurslar genelde 160 saat sürer ve kursun sonunda başarılı olan kursiyerlere bu belge verilir.
Bilgisayar İşletmeni Ne İş Yapar?
Bilgisayar işletmeninin görev ve sorumlulukları çalıştığı kuruma ve birime göre değişmektedir, bazı kurumlarda sadece yazışma işlerini yürütürken bazı kurumlarda ise bilgisayar ve çevre birimlerinin onarımı ve bakımı işlemlerini yapar. Yazışma işlerini yürüten bilgisayar işletmeni, evrakların bilgisayar ortamında hazırlanması, imzalanması ve arşivlenmesini gibi işler yapar.
Görev yaptığı kurumda e-mail trafiğini kontrol eder, yönlendirir. Bilgisayar ve çevre birimlerinin arızalarını tespit eder ve giderir.Buna ek olarak çalıştığı birimdeki üst amirin verdiği diğer görevleri kanuna ve yönetmeliğe uygun şekilde yerine getirir.