GenelKPSS

Bilgisayar Mühendisi Nasıl Olunur?

Bilgisayar Mühendisliği mesleği bilgisayar sistemlerinin  genel yapısı , bu yapı içerisindeki donanım ve yazılım sistemlerinin etkin kullanılması, geliştirilmesi ve diğer çevre birimleri ile ilişkisinin sürdürülmesini sağlayan meslek grubudur.

Nasıl Olunur?

Bilgisayar Mühendisi olmak isteyen adaylar; üniversitelerin Bilgisayar Mühendisliği lisans programını kazanmalılar. Adaylar, 2018 yılında uygulanmaya başlayan yeni sınav sisteme göre Yükseköğretim Kurumları Sınavı(YKS)‘na girerek sayısal alandan bu bölümü tercih edebilirler.

Kısaca YKS’den bahsedecek olursak; YKS 2 farklı oturumdan oluşuyor. Bu oturumlar Temel Yeterlilik Testi (TYT) ve Alan Yeterlilik Testi (AYT) dir. Tüm adayların TYT’ ye girmeleri zorunludur. TYT puanına göre Önlisans bölümleri tercih edilebilir. Ancak 4 yıllık lisans bölümlerini tercih etmek isteyen adaylar TYT’ ye girerek 180 baraj puanını aşmalı ve AYT ye girmek zorundadır.

4 yıllık Lisans bölümleri AYT(Alan Yeterlilik Testi) puanına göre öğrenci almaktadır. Bilgisayar Mühendisliği bölümünü düşünen adaylar TYT+AYT oturumlarına girerek alacakları puan sonucunda istedikleri üniversiteyi tercih edebilirler.

Bunun yanında DGS (Dikey Geçiş Sınavı) ile bazı ön lisans bölüm mezunları (bilgisayar programcılığı, bilgisayar teknolojisi ve programlama, bilgi işlem vs.) Bilgisayar Mühendisliği programa lisans tamamlama yapabilirler. Üniversiteleri Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun olanlara “Mühendis” unvanı verilir. Mühendislik bölümlerinin tamamında olduğu gibi bu bölümde de adayların sayısal muhakeme gücünün yüksek olması beklenir.

Hangi Alana Yönelmeli?

Bilgisayar Mühendisliği bölümünün her dalı ayrı bir mühendislik bölümü olmaya başladı. Teknolojinin günümüzde geldiği nokta o kadar ileri seviye ki bilişimin her dalı ayrı uzmanlık gerektiriyor. Bilgisayar Mühendisliği; Donanım, Yazılım, Network, Sistem dallarından oluşmaktadır. Bu bölümü okuyan mühendis adayları yatkın olduklarını düşündüğü alanlardan bir veya bir kaçında kendilerini geliştirmelidir.

1. Donanım Alanı: Bu alanda kendisini geliştirmek isteyen adaylar elektroniğe karşı ilgisinin olması gerekir. Bilgisayarın donanım mimarisi içerisinde çip teknolojilerinden devre tasarımına işlemci mimarisinden bilgisayar çevre birimlerine kadar bir çok alt alanlar bilgisayar donanım mimarisinin yapılarını içerir.

2. Yazılım Alanı: Günümüz en çok gelişme gösteren diğer alan ise yazılım alanıdır. Teknolojinin ceplere kadar inmesi bu alanı parlayan yıldız haline getirmiştir. Yazılım alanında uzmanlaşan mühendisler Masaüstü, Web ve Mobil platformlarda yazılım geliştirirler.

3. Network ve Sistem: Bu alan bilgisayar ağ yapılarını, sunucu, veri depolama, sanallaştırma, siber güvenlik ve bulut bilişim yapılarını içerir. Bu alanda uzmanlaşmak isteyen adaylar çok yönlü düşünme,hızlı karar verme, analitik düşünce yeteneklerine sahip olmalıdır.

Nerelerde Çalışırlar?

Bilgisayar mühendislerinin görevleri; bulundukları pozisyona göre değişkenlik göstermektedir. Bilgisayar mühendisleri genel olarak şirketlerin bilgi işlem alt yapısından sorumludurlar. Bilgi işlemin altında Yazılım, Donanım, Network, IT Güvenlik birimlerinde görev alırlar bulunur.

İş Bulma Olanakları Nelerdir?

Bilgisayar kullanımının ülkemizde yaygınlaşması bilgisayar ve enformasyon teknolojilerine hakim ve bu alanda tam donanımlı insan kaynağına duyulan gereksinimi arttırmaktadır. Bu nedenle bilgisayar mühendisliği ve bilgisayar bilimleri ülkemizde iş bulma garantisine sahip olan meslek dallarındandır.

Hangi Pozisyonlarda Görev Alırlar?

Bilgisayar Mühendisliğinin çeşitli alanlara ayrıldığından bahsetmiştik. Bu alanların uzmanlığına göre çeşitli pozisyonlar da ortaya çıkmıştır. Örneğin İş geliştirme, CRM uzmanı, E-Commerce uzmanı, Yazılım Mühendisi, IT Security , Network Mühendisleri, Veri tabanı uzmanı/yöneticisi, İnternet ve Mobil uygulamalar uzmanı, iş uygulamaları uzmanı, test uzmanı şeklinde sıralayabiliriz.

İçeriği Değerlendirmek İster Misin?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu