Kamu Personeli

Boş Kadro Değişikliği Ne Demek?

Boş kadro değişikliği ne demek, kadroların ilan aşamasının tamamlanması sonrasında hangi hususlara dikkat ederek başvuruda bulunulması gerektiği burada!

Boş kadro değişikliği ne demek;  Bakanlıkların açmış oldukları kadrolarda yeni ihdaslar ve dolu kadrolar arasında değişim detaylarına hakim olmalısınız. Duyuruların yakından takip edilmesi gerekiyor. Bakanlıklar genel olarak duyurular kısmından gerekli olan bilgilendirmeleri eksiksiz bir biçimde yerine getirmektedir. Boş kadro değişikliği ile alakalı olarak sorun meydana gelmemesi için kılavuzlarda başvuru koşullarına ilişkin bilgilendirmeler yapılmaktadır. Başvuruların büyük bir kısmını ya e-devlet üzerinden ya da ÖSYM üzerinden eksiksiz bir biçimde yerine getirebilirsiniz.

Boş Kadro İhdas Süreci

Boş kadro değişikliği ne demek; boş kadro değişimi ve kadro ihdasına ilişkin bilinmesi gereken detayları sizin için inceledik.

  • Bakanlıklara ve bu bakanlıklara bağlı kuruluşların kadro sayıları Bakanlıkça belirlenir. Mahalli idarelerde ise ayrıca farklı süreçler uygulanmaktadır.
  • Tabi ki bu süreç içerisinde Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın vermiş olduğu bütçe çerçevesinde hareket edilmektedir.
  • Boş kadroların değerlendirilmesi sırasında ihtiyacın önceden fark edilmemesi durumu ana husustur. Bu ihtiyaç saptanamadığı için sınıf, derece ve unvan değişiklikleri yapılarak harekete geçilmektedir.

Boş kadro değişikliği ne demek; akademik personellerin tabi oldukları süreç daha farklıdır. Merkezi yerleştirme ile atama söz konusu değildir. Kişilerin üniversite bünyelerinde başvuru adımlarının yerine getirilmesi gerekmektedir. Üniversite bünyelerinde başvuru adımları okulun kendi koymuş olduğu kıstasları da içeren bir ilan ile kamuoyuna duyurulmaktadır. Değerlendirme puanlarının ve sınav ilanlarının da eksiksiz bir biçimde paylaşılması zorunludur.

Kadroların duyurularının yapılma sürecinde genel olarak KPSS puanı temel alınmaktadır. Buna ek olarak bazı kurumların ek koşullar getirme gibi bir hakkı da vardır. Düz memur olabilmek için çift senelerde KPSS puanına sahip olmanız gerekmektedir. Alımlar sadece çift senelerde yapılan sınavlar üzerinden derlenmektedir. Kadrolara başvuru adımları tamamlanırken taşrada şansınızın daha yüksek olduğunu da ayrıca ifade etmek gerekir. Bir diğer yandan şansınızın yüksek olduğu illerden bir diğeri de İstanbul’dur. Hem dolu kadroların değiştirilmesi hem de boş kadroların doldurulmasında en büyük ihtiyaç alanının İstanbul’da bulunduğu saptanmıştır.

Boş Kadro Değişikliği Ne Demek; Kadro Hareketleri Ne Zaman Belirlenir?

Son senelerde en temel tartışmalar arasında bakanlıkların istihdam politikası kendini göstermektedir. Maalesef ki son senelerde istihdam konusunda büyük bir durgunluğun söz konusu olduğu fark ediliyor. İstihdamın bu derece durgun olmasının ana nedeni hali hazırda görevlendirilmiş olan memur sayısının çok yüksek olmasıdır. Öyle ki artık senelik olarak sadece emekli olan kişi sayısı kadar atamanın yapılması ana hedef olarak kendini göstermektedir.

Senelik olarak emekli olan kişilerin vefat gibi durumların tespitinin yapılmasının hemen sonrasında Aralık ve Haziran aylarında açık kadrolar belirlenmektedir. Maliye Bakanlığı’nın tahsis etmiş olduğu bütçe çerçevesinde bu kadroların yüzde kaçının doldurulabileceği ile alakalı olarak gerekli olan incelemeler yerine getirilmektedir.

Bakanlıkların Yurtdışı Teşkilatlarının Kadrolarının Belirlenmesi

Sadece yurtiçinde değil aynı zamanda yurtdışında da bakanlıkların kadroları bulunmaktadır. Tabi kii yurtdışı kadrosunun sayısının çok daha sınırlı olduğunu ufak bir inceleme ile anında fark edebilirsiniz. Yurtdışı teşkilatının bir parçası olabilmek için başvurduğunuz kadronun hangi ülkede bulunduğu göz önünde bulundurularak dil puanı da gerekli kılınmıştır. Örneğin Emniyet Genel Müdürlüğü Misyon Koruma Görevleri kapsamında istihdam sağlayabilmektedir. Kişilerin bu aşamada bir YDS puanının bulunması zorunlu kılınmış durumdadır.

Bekçiler Ek Eğitimler ile Boş Polis Kadrolarına Geçebilir Mi?

Boş kadro değişikliği ne demek; bekçiler boş polis kadrolarına almış oldukları ek eğitimler ile geçiş yapamazlar. Bunun için ayrıca bulundukları meslekten kadrodan istifa etmeleri ve daha sonrasında polislik sınavlarına hazırlanarak yeniden başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Bekçilerin direkt olarak kurum içi geçiş ile polis olmasına onay veren herhangi bir durumun şuan için mevcut olmadığını belirtmek gerekmektedir.

Bir bekçinin polis olmak için başvuruda bulunması sorun teşkil etmezken, polisin bekçi olmak için başvuruda bulunması ceza alınmasına neden olacak hamlelerdendir. Kişilerin astına özenmesi durumunun ortaya çıkması kamu personelleri arasında ceza ile sonuçlanan bir hamle olarak karşımıza çıkıyor.

Öğretmenler Düz Memur Olabilir Mi?

Boş kadro değişikliği ne demek; kadro değişikliği kapsamında en sık talep gelen seçeneklerin başında öğretmenlikten düz memurluğa geçiş aşaması karşımıza çıkmaktadır. Öğretmenlikten düz memurluğa geçiş süreci içerisinde özellikle dikkate alınması gereken husus istifa ederek mi yoksa kurum içi değişim ile mi hareket edileceğidir. İstifa ederek çift senelerde KPSS puanına sahip olarak başvurularınızı sıfırdan yerine getirebilirsiniz. Bunun haricinde İl Milli Eğitim Müdürlüklerine dilekçe vererek farklı kurumlara hizmet alan değişikliği için başvuruda bulunabilirsiniz.

Tabi ki sizin için geçmek istediğiniz kurumda bir kadro tahsis edilmiş olması gerekmektedir. Kadronun tahsis edilmiş olması durumunda İl Milli Eğitim Müdürlükleri uygun görürse kurumlar arası atamanın yapılması sağlanabilmektedir. Bu aşamada düz memurluktan öğretmenliğe geçmek isteyen de birçok kişi mevcuttur. Fakat Milli Eğitim Bakanlığı son senelerde düz memurluktan direkt olarak öğretmenliğe geçiş aşamasını kaldırmıştır.

İçeriği Değerlendirmek İster Misin?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu