Bypass Ameliyatı Olan Malulen Emekli Olabilir mi?
Bypass ameliyatı olan malulen emekli olabilir mi; kişilerin kalp rahatsızlığı yaşamaları çalışma güçlerini direkt olarak etkileyen ana faktörlerdendir. Peki kalp rahatsızlıkları malulen emeklilik fırsatı doğurur mu?
Bypass ameliyatı olan malulen emekli olabilir mi; malulen emeklilik sürecinde özellikle yaşanan sağlık durumunun kişilerin çalışma hayatı üzerinde yüzde kaç kısıtlayıcı etkiye sahip olduğu esas kabul edilmektedir. Bu aşamada rahatsızlık türü ne olursa olsun kişilerin çalışma güçleri ve performanslarında bir düşüş meydana geliyorsa, bunun anında SGK ile paylaşılması gerekmektedir. Gerekli olan incelemeler en ince ayrıntısına kadar yapılacaktır. Kişilerin sağlık sorunlarını avantajlı emeklilik sürecine geçiş yapmak için bir bahane olarak kullanmadığından emin olmak adına detaylı analizler yapılmaya devam etmektedir.
Bypass Ameliyatı Olan Malulen Emekli Olabilir mi; Malulen Emeklilik Koşulları Nelerdir?
Bypass ameliyatı olan malulen emekli olabilir mi; malulen emeklilik koşullarının her birinden haberdar olarak başvuru aşamasının buna uygun olarak yerine getirilmesi şarttır.
- Kişilerin çalışma kapasitelerinin ve potansiyellerinin yaşamış oldukları rahatsızlık nedeniyle %60 ya da üzerinde bir oranda kaybedilmiş olması gerekmektedir.
- 10 sene aktif olarak sigortalı çalışma zorunluluğu getirilmiştir. Fakat hastalık geçiren kişinin sürekli olarak farklı bir kişinin bakımına muhtaç olduğu kanıtlanırsa, 10 yıl kuralında esneklik yapılabilmektedir.
- Sigorta prim gün sayısı ise 1800 olarak belirlenmiştir. Belirtmiş olduğumuz bu gün sayısının sadece %60 ve üzerinde olan rahatsızlık oranlarında geçerli olduğu belirtilmelidir.
Malulen emeklilik süreci içerisinde bir sorun meydana gelmemesi adına konunun uzmanı olan avukatlık bürolarından ayrıca yardım alabilirsiniz. Kamu kurumlarında çalışan kişilerin kendi kurumlarına, sigortalı olarak diğer alanlarda çalışan kişilerin ise SGK üzerinden başvurularını tamamlamasının mümkün olduğu görülmektedir.
Kalp Rahatsızlıkları Yüzdeleri ve Prim Gün Sayıları
Bypass ameliyatı olan malulen emekli olabilir mi; bu aşamada yüzdelere göre talep edilen bazı farklı gün sayıları da kendini göstermektedir. Sorun yüzdesinin %50-59 arasında olması durumunda talep edilen prim gün sayısı 5760 olarak belirlenmiştir. %40-49 arasında olması durumunda ise 6480 gün talep edilmektedir. Yüzde azaldıkça doldurulması gereken prim gün sayısı da direkt olarak etkilenmektedir. Başvuruların yapılmasının geciktirilmemesi ve sağlık durumunun çalışmaya artık elverişli olmadığının belirtilmesi ana koşuldur.
Kişilerin haklarının suiistimal edilmemesi için rahatsızlıkların yüzde kaç oranında kısıtlamaya neden olduğuna karar verilirken tamamen objektif datalar kullanılır. Bu objektif datalar sayesinde yaşanan sağlık sorununun malulen emeklilik için bir gerekçe olup olmayacağına sorunsuz karar verilebilmektedir. Tabi ki meslek türü de verilen kararı etkilemektedir. Örneğin kalp rahatsızlığı geçiren bir kişinin emniyet güçlerinde yer almasının daha da zor bir hal aldığı görülmektedir. Düz memurlukta ise bu başvurunun her zaman olumlu sonuçlanmadığının ifade edilmesi gerekir.
Emeklilerin Refah Durumu Hakkında İpuçları Ne Gösteriyor ?
Bypass ameliyatı olan malulen emekli olabilir mi; Malulen emekli olan kişilerin başvurularının olumlu sonuçlanmasının sonrasında refah durumunun çok da olumlu olmadığını ifade etmek gerekmektedir. Kişilerin almış oldukları emekli maaşı ile aktif görev alırken sahip oldukları maaşın birbirinden kat ve kat farklı olduğu anlaşılmaktadır. Bilhassa öğretmenlik ve polislik gibi meslek gruplarında aktif görevde alınan maaş ve emeklilik maaşı arasında neredeyse yarı yarıya farkın olması hem normal emeklilik hem de malulen emeklilik refah seviyesi üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptir. Hatta bir sağlık sorunu olmayan kişilerin yaş haddi müsaade ettiğince görevini yapmaya devam etmek istediği de görülmektedir. Bu durum gençlerin görevlerde istihdam edilmesinin önünü kapatmaktadır.
Emeklilerin refah durumu bir yandan problemli bir şekilde karşımıza çıkarken, bir diğer yandan da kişilerin ülkenin bütçesi üzerinde çok büyük bir yük olduğunu ifade eden kesim mevcuttur. Emekli sayısının ortalama yaşam süresi ile beraber büyük oranda artış gösterdiği fark edilmektedir. Bu durumun bütçe ve ülke ekonomisi üzerinde çok yıpratıcı etkisi olduğunun ayrıca dile getirilmesi gerekiyor.
Tabi ki insani bakımdan incelendiği zaman bu her ne kadar kabul edilebilecek bir bakış açısı olmasa dahi gençlere yeni istihdam alanlarının sağlanması konusuna büyük oranda sorun teşkil ettiğini ifade etmek gerekir. Bir diğer yandan da kişilerin EYT olarak tanımlanan erken emeklilik hakkını almasının bütçe üzerinde neredeyse rakipsiz bir yük oluşturduğunu yapılan kıyaslamalarda görebilirsiniz.
Malulen Emeklilik Başvurum Reddedildi Ne Yapmalıyım?
Bypass ameliyatı olan malulen emekli olabilir mi; malulen emekli olmak için SGK üzerinden yapmış olduğunuz başvurunun reddedilmesi durumunda dava açabilirsiniz. Bu konuda uzman olan avukatlık bürolarından yardım alarak sürecin itiraz aşamasını başlatabilirsiniz. Emeklilik sürecinde eksik evrak ya da prosedür bulunmasının kişilerin başvurularını direkt olarak etkileyebilecek nitelikte olduğunu da ifade etmek gerekmektedir.
Malulen emeklilik başvurusunun reddedilmesinin sonrasında yeniden itirazda bulunarak olumlu sonuca çevrilen kişilerin sayısı oldukça fazladır. Bu tür aksaklıklar yaşamamak adına hem SGK hem de kamu kurumlarına başvuru safhasının tüm prosedürlerine uygun hareket ettiğinizden emin olmanız gerekmektedir. Başvuruların süreçleri, sağlık raporunun tam teşekküllü bir şekilde alınması, adımların harfiyen yerine getirilmesi büyük önem arz eder.