Düz Memur Nasıl Olunur?
Düz memurluk kamu kurum ve kuruluşlarına KPSS ile atanan, herhangi bir mesleki görevi olmayan kurumdaki ilgili birimde asgari yazışmaları yürütecek, evrak takibini yapacak masa başı çalışan personeldir. Düz memurluk merkezi memur atamalarında çokça rastladığımız (2001,3001,4001) nitelik kodlarıyla anılır.
Nasıl Düz Memur Olunur?
Özellikle geride bıraktığımız son 10 yılda, kamuda istihdama yönelik talepler arttı. Bu taleplerin artmasındaki en büyük sebep, iş arayan bireylerin düzgün, istikrarlı, garantili ve gelir yönünden de tatmin edici olan kamu sektörünü tercih etme isteğidir. Bu talebin artmasıyla birlikte her geçen yıl kamuda memur olmakta zorlaştı. Kamuda düz memur olmak isteyen adaylar KPSS ‘ de başarılı olmak zorundalar.
KPSS’ ye talep fazla olduğundan memur adayları rakiplerinin bir adım ötesine geçmek için; kursa gitmek, özel ders almak ve sınava kadar planlı ve disiplinli bir hazırlık süreci geçirmek durumundalar. Peki KPSS’ de başarılı olmak düz memurluk için yetiyor mu? Bu sorunun cevabı maalesef ki Hayır! Kamu kurumlarına yerleşmek için merkezi atamaları beklemek ve kurumların bu atamalarda düz memurlara ihtiyaç duyması gerekiyor. Memur atamalarında Lise için (2001), Ön lisans (3001) ve Lisans(4001) nitelik kodları kullanılıyor.
Peki Bu Nitelik Kodları Nedir?
2001-Ortaöğretim kurumlarının herhangi bir alanından mezun olmak. 3001-Herhangi bir önlisans programından mezun olmak. 4001-Herhangi bir lisans programından mezun olmak. Bu şu anlama geliyor. Herhangi bir mesleğe bağlı olmaksızın kurumdaki asgari işleri yürütecek memurluk ihtiyacını belirten nitelik kodlarıdır.
Düz memurların işleri diğer kadrolara ve unvanlara göre daha kolaydır. Tabi kamuda sadece düz memurlara ihtiyaç duyulmuyor bunlar dışında Tekniker, Teknisyen, Mühendis, Mimar, Kütüphaneci, Sosyolog vb. bir çok kadroya ihtiyaç duyuluyor. Ancak biz yazımızda sadece düz memurluğu inceleyeceğiz.
Düz Memur Olmak Kolay mı?
Düz memur olmak kesinlikle zor! Neden zor bir örnekle açıklayalım. Kamu kurum ve kuruluşları her merkezi memur atama döneminde Devlet Personel Başkanlığına kurumda ne tür memura ihtiyacı varsa ona göre istek bildirir. Örneğin İstanbul Teknik Üniversitesi İdari İşler Bölümünde bir muhasebeciye ihtiyacı varsa sadece muhasebe bölümünden mezun olarak tercih edeceği bir kadro isteğinde bulunur.
Peki bu durum kimi etkiler? Bu durum bölümden çok fazla alımı olmayan adayları etkileyecektir. İşte bu adaylar düz memurluk kadrolarına yönelecektir. 2001,3001,4001 gibi. Son 10 yıldaki memur atamalarını incelediğimizde düz memurlukların yüksek puanla kapattığını görmekteyiz.
Düz Memur Ne İş Yapar?
Düz memurların diğer unvanlar (tekniker, teknisyen, mühendis, sosyolog vs.) gibi zor işleri yoktur. İş tanımı kurumdan kuruma değişir. Bazı kurumlarda basit yazışmaları yürütürken bazı yoğun kurumlarda (İşkur, SGK, MEB vs.) ise mevzuata hakim olmayı gerektiren işler yaparlar. Kamuda her unvan için belirli bir iş tanımı olsa da amir kavramı çok önemlidir.
Çünkü, memur iş tanımına ek olarak amirinin verdiği görevleri de yasaya uygun şekilde yerine getirmek zorundadır. Kamuda memurlar hizmet sınıflarına göre gruplandırılmıştır. Örneğin Genel İdare Hizmetleri Sınıfı (GİHS), Teknik Hizmetler Sınıfı (THS), Sağlık Hizmetleri Sınıfı (SHS) buna benzer 10 adet hizmet sınıfı vardır. Sonraki yazılarımızda hizmet sınıflarıyla ilgili daha geniş bilgiler vereceğiz.
Düz memurlar, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu Genel İdari Hizmetleri Sınıfı kapsamında görev yaparlar ancak memurun çalışacağı bölüme idari amiri karar verir. Bu bölümler İnsan Kaynakları, Destek Hizmetleri, Hukuk Hizmetleri, Özlük ve Emeklilik, İnceleme Soruşturma, Muhasebe, Bilgi İşlem, Strateji gibi bölümler sayılabilir. Düz memurların yapacağı işler başlıca;
- Çalıştığı bölümdeki yazışmaları yürütmek, evrak takibi yapmak.
- Yazışmaların dosyalanması, ve elektronik ortamda arşivlenmesini sağlamak.
- Çalıştığı bölümdeki işlere ait mevzuata hakim olmak.
- Çalıştığı bölümdeki bilgisayar ve çevre birimlerine hakim olmak.
- Amirin verdiği diğer görevleri, yasaya ve mevzuata uygun şekilde yürütmek.
Bu görevler temel görevlerdir bunlara ek olarak başka görevlerde verilebilir. Ancak bu görevlerin çeşitliliği kurumdan kuruma göre değişir. Düz memurlar İçişleri Bakanlığında çalışabildikleri gibi Milli Eğitim Bakanlığında yada herhangi bir devlet üniversitesinde çalışabilirler.