Kamu Personeli

Eşi Emekli Olan Memurun Tayini

Eşi emekli olan memurun tayini nasıl gerçekleştirilir, kanunda bu konuya ilişkin özel bir hüküm bulunur mu? Sorularınıza yanıt bulmak ve tayin süreci hakkında fikir sahibi olmak için yazımızı okumaya devam edin!

Eşi emekli olan memurun tayini sırasında hangi prosedürler işletilmektedir. Emeklilik sürecinde başvuru adımlarını tamamlamadan eş durumundan faydalanma hakkının nasıl olacağına dair bilgi sahibi olmak sizin sürprizler ile karşı karşıya kalma durumunuzu da ortadan kaldıracaktır. Her Bakanlık bu konuda farklı bir Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği üzerinden hareket etmektedir. Memur tayin süreçleri içerisinde tüm bu hususları göz önünde bulundurarak işlem akışını tamamlamalısınız. Eşi emekli olan memurun atama isteme sürecinde yönetmelikleri takip etmesi gerekmektedir.

Eşin Emekliliği Direkt Atama Nedeni Midir?

Eşi emekli olan memurun tayini; Eş durumu genel olarak her iki kamu personeli de aktif olarak görevindeyken uygulanabilmektedir. Bu aşamada en temel esnekliği sağlayan uyum içerisinde çalışan iki kurumun Emniyet Genel Müdürlüğü ve Milli Eğitim Bakanlığı olduğu görülmektedir. Örneğin polis ve öğretmen evliliğinde öğretmenin ilk olarak atandığı ile polisin bir kereye mahsus olmak üzere direkt ataması yapılmaktadır.

Fakat bu durumun her iki eş de aktif olarak memuriyetlerini ifa ederken mümkün olacaktır. Emeklilik durumunun ise direkt olara atama gerekçesi olmadığını bilmelisiniz. Kurumların kendi içerinde geçerli kıldıkları yönetmelikler bu aşamada bağlayıcı olacaktır.

Eşi Emekli Olan Memurun Tayini; Çevre ve Şehircilik Bakanlığında Süreç Nasıl İşler?

Eşi emekli olan memurun tayini konusunda inceleme yapılırken bağlı olunan bakanlığın bu konudaki güncel prosedürlerinin ne olduğuna dair detaylı bir incelemenin yapılması gerekmektedir.

  • Hizmetin gereği nedeniyle kişilerin yer değişikliği yapmasına izin verildiği Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından dile getirilmiştir.
  • Özür durumu bu aşamada en büyük öneme sahip olan unsurlardandır. İstihdam edildikten sonra özür durumunun oluşması ya da özürlü kadrosu ile istihdam aşamasının tamamlanmasının sonrasında, bu durum göz önünde bulundurularak tayin istenebilmektedir.
  • Özrü olan kişilerin genelde kendi memleketlerine atanmaları dahi mümkün olmaktadır. Bunun yanı sıra düzenli kontrollerin yapılabildiği hastanelerin bulunduğu illere atama da talep edilebilmektedir.

Eşi emekli olan memurun tayini yapılırken dikkat çeken hususlardan biri de kadroların durumudur. Bazı illerde kadro doluluğu ve norm kadro fazlası isimlerin sayısının çok fazla olması nedeniyle, bakanlık içerisinde hak verilmiş olsa dahi maalesef ki eş durumu tayini gerçekleştirilemiyor. Durum prosedür bakımından imkan dahilinde olsa da zaman zaman kadroların doluluğu nedeniyle elde olmayan nedenler ile bekleme sorunu doğabilmektedir. Aile bütünlüğünün sağlanması için bakanlıkların olabildiğince hassas davrandığı süreçten net olarak anlaşılmaktadır.

Nihai olarak eşi emekli olduktan sonra istisnai şekilde yer değişikliği talep edemeyen kişilerin en azından bir süre için aktif olarak çalışan tarafın bulunduğu ilde kalması daha mantıklı olacaktır. Sürece dair gerekli olan dava yolları da açıktır. Fakat yönetmelikte size verilmeyen bir hak için dilediğiniz kadar başvuruda bulunsanız da size herhangi bir katkı sağlamayacaktır.

Bu aşamada emeklilik sürecinin sizin için ayrıca bir gerginlik manasına gelmemesi için yer değiştirme yönetmeliklerinin sınırları dahilinde haklarınızı kullanmak için çaba sarf etmelisiniz. Bakanlıklar olabildiğince hızlı şekilde mevcut şartlar altında yapılan başvuruları hızla değerlendirmeye alacaktır.

Memurların Eş Durumu Sorunu Nedeniyle Görevden İstifası

Eşi emekli olan memurun tayini; Aile birliğinin sağlanamaması nedeniyle farklı illerde yaşamak istemeyen eşlerden biri emekli olduğu zaman diğerinin tayin hakkı bulunmuyorsa; istifa yoluna gidebildiği bilinmektedir. İstifa yoluna gitmenin birçok hak kaybını da beraberinde getirdiği unutulmamalıdır. Bunun yerine gerekli olan zorunlu emeklilik süresinin doldurulması durumunda erken emeklilik için başvuruların yapılması mümkün olacaktır.

Memurların eş durumu sorununun ortadan kaldırılması için erken emekliliğe imkan veren süreçlerin tamamlanması talep edilmektedir. Fakat ülkemizde yaşlı nüfusun sayısının giderek artması nedeniyle erken emekliliğin bütçe üzerinde oldukça büyük bir yük oluşturduğunu da ifade etmek gerekiyor. Bu duruma şuan için herhangi bir çözüm getirilememiştir.

Öğretmenlerin İstisnai Durumu

Eşi emekli olan memurun tayini sırasında öğretmenlerin bu aşamada en şanslı olan meslek grupları arasında yer aldığını ifade etmek gerekmektedir. Öğretmenlik Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği kapsamında yer verilen ifadelere göz atıldığı zaman eşi emekli olan öğretmenin sadece bir kereye mahsus olmak üzere eşinin bulunduğu ile tayin isteme hakkı bulunmaktadır.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın sene içerisinde birkaç farklı il içi ve il dışı tayin ilanları açtığı aynı zamanda özür grubu gibi farklı seçenekler üzerinden de yer değiştirme işlemleri gerçekleştirdiği görülmektedir. Diğer memurların büyük oranda zorlandığı bu emeklilik süreçlerinde öğretmenlerin durumunun görece daha iyi olduğu ve taleplerin yerine getirileceğini de belirtmek gerekir.

Öğretmenlerin il içi ve il dışı tayinler ile yer değiştirme haklarının bulunmasının yanı sıra son dönemlerde rotasyon adı verilen bir sürecin başlatılması beklenmektedir. Bir şehirde aynı okulda senelerce kalan kişinin hem çevresi hem de kendi için daha faydalı olması adına farklı bir okula nakil olması üzerinde durulmaktadır. Rotasyonun öğretmen verimliliği bakımından en büyük öneme sahip olan hususlar arasında yerini aldığı görülmektedir. Rotasyon kararına karşı çıkanların sayısının şimdiden oldukça yüksek seviyede olduğu görülüyor.

İçeriği Değerlendirmek İster Misin?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu