GenelKamu PersoneliKPSS

KPSS Nedir? Türleri Nelerdir?

Kamu personel Seçme Sınavı hakkında geniş içerikli bir rehber hazırladık. Kamuda istihdama hazırlanan memur adaylarını yakından ilgilendiren rehberimiz aşağıda listelendiği gibi çeşitli ana ve ara başlıklardan oluşuyor. Faydalı olması dileğiyle…

Kamu Personel Alımı Nasıl Yapılıyor?

Kamu kurum ve kuruluşlarına personel alımı, belirli usul ve esaslara göre yapılıyor. Kamuya personel alımı “Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik” kapsamında Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) sonuçlarına göre yapılıyor. Buna göre kamu kurumları personel alımlarını merkezi atama yoluyla yada kurumsal alımlar olarak nitelendirilen yöntemlerle gerçekleştiriyor.

Merkezi Atamalarla Memur Alımı

Kamuya personel alımında tercih edilmesi gereken en doğru ve en adaletli yöntem merkezi memur atamalarıdır. Bu yöntem torpilden, adam kayırmacılıktan, siyasi üstünlükten uzak, sadece kpss puan üstünlüğüne göre elektronik ortamda gerçekleştirilen atamalardır. Kamu kurumları memur ihtiyaçlarını merkezi atamalarla karşılayacaksa bunu Devlet Personel Başkanlığına(DPB) bildiriyor.

Toplanan bu talepler belirlenen tarihlerde Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı tarafından memur adaylarının tercihleri alınarak elektronik ortamda atamalar yapılıyor. Ancak yeni hükumet sistemine göre DPB kapatılacak.

DPB’ nin görevlerini Cumhurbaşkanlığı bünyesinde oluşturulacak yeni ofis yürütecek. Ataması yapılan memur, kurumun isteyeceği evrakları temin ederek görevine başlıyor. Bu atama yönteminde mülakat veya ikinci bir yazılı sınav olmuyor. Sadece bazı kurumlar yerleştirmeden sonra adaylar için güvenlik soruşturması yaptırıyor ki bu da olağan bir durum.

Kurumsal Atamalarla Memur Alımı

Personel alımlarında merkezi alımların yanı sıra kurumsal alımlar olarak nitelendirilen alımlarda yapılıyor. Kurumsal alımlarda kurumun ihtiyacı olan personelin nitelikleri belirleniyor. Daha sonra kurum kendi web sitesinde ve Devlet Personel Başkanlığının web sitesinde ilan ediyor. İlan edilen boş kadro için belirlenen niteliklere sahip memur adayları başvuruda bulunuyor.

Başvuruda belirlenen nitelikleri (minimum kpss puanı, eğitim, yaş, diğer nitelikler) sağlamak gerekiyor. Ancak kurumsal alımlarda ilgili boş kadrolara başvurmak için KPSS girmiş olmak ve belirlenen nitelikleri sağlamak yeterli olmuyor, kurumun daha sonra yapacağı yazılı ve sözlü sınavda(mülakat) da başarılı olmak gerekiyor.

YORUM: Sözlü sınav demişken işte en çok sıkıntı bu uygulamada yaşanıyor. Maalesef ki ülkemizde sözlü sınavlar yani mülakatlar objektif kriterlere göre yapılmadığından memur adaylarının kafalarında hep bir soru işareti kalıyor dolayısıyla atamalar şaibe altında kalıyor.

Mülakat sistemini toptan reddetmek doğru değil, stratejik kurumlara ve kadrolara memur alımı yapılırken sözlü sınava ihtiyaç duyulabilir. Ancak sözlü sınavların adaletli, objektif bir şekilde yapılması gerekiyor. Sözlü sınavın yapıldığı solanlarda kamera veya kayıt cihazının olmaması mülakatı yapan komisyonun ne derece adaletli davrandığı bilinmiyor dolayısıyla şeffaflık olgusu havada kalıyor.

KPSS Nedir?

Kamu kurum ve kuruluşlarının personel ihtiyacı Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) ile gerçekleştiriliyor. KPSS aslında bir dizi yapılan sınavların genel adı. Türleri itibariyle aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

KPSS Türleri Nelerdir?

1- KPSS-A Bakanlıklar, bunların müsteşarlıkları, başkanlık ve bağımsız genel müdürlük düzeyindeki bağlı ve ilgili kuruluşları ile bağlı ortaklıkları kurumlarında kariyer kadroları olarak bilinen(Müfettiş yardımcılığı, uzman yardımcılığı, kaymakam adaylığı, denetçi yardımcılığı) vb. kadrolara yerleştirme maksadıyla yapılan sınavdır.

KPSS- A Genel Yetenek, Genel Kültür ve Alan Bilgisi oturumlarından oluşur. KPSS-A kadroları genellikle İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Hukuk ve Mühendislik Fakültesi mezunlarına yönelik olduğundan bu fakültelerden mezun olanlar katılır. KPSS-A sınavından puan almak bahsedilen kariyer kadrolarına atanmak için yeterli değildir.

Kurumlar kadro açtıklarında bu kadroya atanma şartlarını belirler. Ardından ilgili kadroya başvuru yapanlardan puan üstünlüğüne göre 3 katı aday çağrılarak kurumun hazırlayacağı yazılı sınava alınır. Yazılı sınavdan başarılı olanlar arasından sözlü sınav yapılarak atama yapılır. Ataması yapılan adaylar kurumun hazırladığı yetişme programına tabii tutulur. Program sonrasında adaylar tez hazırlar ve yeterlik sınavı katılır. Başarılı olanlar Müfettiş, uzman, denetçi vb kadrolara ataması yapılır. Yeterlilik sınavından başarısız olanlar ise düz memur kadrolarına atanır.

Özetleyecek Olursak; – Her yıl yapılır. – Kariyer kadroları (Müfettiş yardımcılığı, uzman yardımcılığı, kaymakam adaylığı, denetçi yardımcılığı) için yapılır. – En az lisans mezunu adaylar başvuru yapabilir. – Genel Yetenek, Genel Kültür ve Alan Bilgisi oturumlarından oluşur.

2- KPSS-B B grubu kadrolar memur, mühendis, mimar, teknisyen, tekniker,veteriner, psikolog, hizmetli, kimyager, hemşire, ebe, sosyolog, avukat vb kadrolardır. KPSS-B sınavı 2(iki) yılda bir yapılır. Bu sınava lise, ön lisans ve lisans eğitim düzeyinden mezun olan memur adayları katılır.

KPSS-B sınavında alınan puanın geçerlilik süresi 2(iki) yıldır. Memur adayları puanlarını merkezi memur atamalarında ve kurumların yaptığı kurumsal atamalarda kullanabilir.

ÖNEMLİ! Memur adayları, merkezi memur atamalarında veya kurumların yaptığı kadrolu kurumsal atamalarda herhangi bir kadroya yerleştikleri takdirde, sınav puanlarının geçerliliği sona ermiş olur. Sınavın geçerliliği devam ettiği süre boyunca yapılacak atamalarda puanlarını kullanamazlar.

3-KPSS Öğretmenlik Milli Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kurumlarının öğretmen ihtiyacını karşılamak üzere her yıl yapılan sınavdır. Öğretmen adayları her yıl KPSS’ ye girebilir. Genel Yetenek ve Genel Kültür Eğitim Bilimleri ve Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) oturumlarına katılırlar. 2013 yılından itibaren öğretmen adayları için Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) getirilmiştir.

ÖABT genellikle KPSS den 1 hafta sonra yapılmaktadır. Öğretmen adayları kendi branşlarıyla ilgili bu oturuma katılmak zorundadır.

4-EKPSS Belirli oranda engeli bulunan vatandaşların ” Engellilerin Devlet Memurluğuna Alınmaları Hakkında Yönetmelik” uyarınca yapılan sınavdır. EKPSS ile engellilerin kamu kurumlarında memur ve sürekli işçi statüsünde istihdamları sağlanır.

EKPSS adayların engel grupları ve eğitim durumlarına göre lise, ön lisans ve lisans düzeyinde yapılır. Eğitim durumları İlkokul, Ortaokul, İlköğretim ve iş uygulama merkezi okulu olanlar EKPSS ye girmeden KURA yöntemiyle atanırlar.

İçeriği Değerlendirmek İster Misin?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu