Kamu Personeli

Operasyon Tazminatı Nasıl Hesaplanır?

Operasyon tazminatı nasıl hesaplanır; maliyeti, kayıplar ve zararlar göz önüne alınarak belirlenir. Hesaplamada kullanılan yöntemler arasında maddi kayıpların yanı sıra manevi zararlar da değerlendirilir.

Operasyon Tazminatı Nedir?

Operasyon tazminatı çoğunlukla askeri veya istihbarat operasyonları esnasında zarar gören kişilerle kurumlara ödenen telafidir. Devletle özel güvenlik kuruluşlarının yürüttüğü çeşitli faaliyetleri kapsar. Meydana gelen zararlarla kayıpların telafisi için özel sistem uygulanır.

Devlet tarafından ödenen operasyon tazminatı nasıl hesaplanır merak edilen konudur. KHK’nın 28 maddesine göre ödenirken hesaplamaları da aynı kanunla belirlenmektedir. Miktarı aylık veya günlük olarak belirlenirken ödenme usulle esasları Cumhurbaşkanı onayıyla tespit edilir. Milli Savunma, İçişleri, Maliye Bakanlığının görüşü alınır.

Operasyon Sorumluluğunun Belirlenmesi

Operasyonlar ülkenin güvenliğini sağlayabilmek adına yapılır. Stratejik hedefleri korumak, düşman unsurlarına etkisiz hale getirmek amacıyla geliştirilerek planlı ve koordineli hareket edilir. Sorumluluğu belirlenirken bazı faktörler göz önünde bulundurulur.

  • İlk olarak türü ile birlikte amacına bakılır, saldırı mı yoksa barışı sağlama güvenliği koruma misyonumu üstleniyor belirlenir.
  • Yürütüleceği coğrafi bölge ile birlikte sorumluluk paylaşımı yapılır.
  • Uluslararası hukuk çerçevesinde yürütüp yürütülmediği değerlendirilir.
  • Hem teknik hem lojistik gereksinimler göz önünde bulundurulur.

Sorumluluğun belirlenmesi aşamasında dikkat edilmesi gereken konulardan biri de politik ve stratejik hedeflerle ulusal çıkarlar arasında ilişkidir.

Hasar Miktarını Belirleme

Operasyon tazminatı nasıl hesaplanır; Türkiye‘de operasyonlarda hasar miktarlarını belirleme süreci çoklu kaynaklardan gelen verilerin entegrasyonuyla gerçekleştirilir. Kaynaklar arasında insansız hava araçları, casus uydular, yerel istihbarat birimleri, saha raporları, keşif ve gözetleme birimleri yer alır.

Veriler toplanarak analiz edildikten sonra operasyonel kararın doğru şekilde alınması sağlanır. İHA’lar Türk Silahlı Kuvvetleri’nin hasar belirleme kapsamında önemli rol oynar. Bölgedeki hareketliliği izlemede, hedefleri belirlemede, hasar tespiti yapmada kullanılır.

Türkiye kendi casus uydularını işletirken aynı zamanda müttefik ülkelerle veri paylaşımı yapar. Yüksek çözünürlüklü optik kameralar, radar görüntüleme sistemleri, elektro optik sensörlerle donatılmıştır. Operasyonlarda teknolojisi sayesinde hasarlar detaylı şekilde incelenerek analiz edilir.

Kara Birlikleri, Hava Kuvvetleri ve Deniz Kuvvetleri tarafından keşif ve gözetleme birimleri önemli bilgiler sağlar. Yerel istihbarat birimleri de hasar belirleme sürecinde önemli rol oynar. Saha raporları süreçte kullanılan bir diğer kaynaktır. Hasar miktarının belirlenme sürecinin ardından operasyon tazminatı nasıl hesaplanır konusuna geçilir.

Operasyon Tazminatı Nasıl Hesaplanır; Tazminat Hesaplaması

Tazminat personelin karşılaştığı risklerle olası zararlarına karşı sağlanan bir tür sigorta sistemidir. Maddi ya da manevi zararların karşılanmasını amaçlar. Hesaplamalarda ilk olarak operasyonun türü ile birlikte risk düzeyi göz önüne alınır. Operasyon tazminatı nasıl hesaplanır noktasında süresiyle bölgesi önem kazanır.

Kişisel risk faktörleri hesaplamada dikkat alınır. Maddi kayıplar miktarı etkiler bunlar arasında kişisel ekipman hasarları, araç kayıpları, sağlık masrafları vardır. Psikolojik travmalar, kayıpların yol açtığı duygusal etkiler hem personelin hem de ailelerinin yaşadığı maddi zararlar olarak göz önünde bulundurulur.

Personelin çalıştığı kuruluş veya hükümet tarafından sağlanan politikalar çerçevesinde ilgili yasa dışında uzmanlarla yetkilendirilen kuruluşlar tarafından hesaplamalar yapılır. Personeller açısından 9000, erbaşlarla erler için 4500 gösterge rakamı üzerinden memur aylıklarındaki katsayıyla çarpılmaktadır.

Çarpım sonucu bulunan aylık tutarı geçmemek üzere süreyle orantılı şekilde ek tazminat ilave edilir. Görev nedeniyle meydana gelen yaralanmalar ya da engellilik durumunda tedavi sürecinde görev şartı aranmaksızın ödemeye devam edilir. Lakin bu hallerde dahi ödemeler asla 24 ayı geçemez.

Hak sahipleri görevde şehit olan personelin ailesi, yaralanma veya hastalık nedeniyle malul olan personel, vefat eden personelin bakmakla yükümlü olduğu kişilerdir. Hesaplama kriterleri şehitlik tazminatı, mağduriyet tazminatı, vefat tazminatı şeklindedir.

Şehitlik tazminatında aylık brüt maaşının 72 katı hak sahiplerine eşit olarak pay edilir. Malul olan personelin brüt maaşı maluliyet oranına göre tazminat olarak ödenir. Oran sağlık bakanlığı tarafından belirlenir. Görev sırasında vefat söz konusu olduğunda brüt maaşının 36 katı hak sahiplerine eşit şekilde paylaştırılır.

Hukuki Süreç Ve Tazminat Ödemesi

Operasyonlar hukuki riskleri de beraberinde getirir. Ortaya çıkan zararlarla kayıplar tazminat talepleri ile sonuçlanır. Operasyon tazminatı nasıl hesaplanır sorusunun cevabı uluslararası hukukun yanında ulusal hukuk sistemleri tarafından ele alınır. Türkiye’de tazminatın hukuku temeli anayasa dışında yasalar ve uluslararası sözleşmelerle belirlenir.

İlgili maddelerle uluslararası hukukun ilgili kuralları çerçevesinde devlet yükümlülüklerinin yanında vatandaşların hakları belirlenir. Bu doğrultuda ortaya çıkan zararlar için tazminat talebi söz konusudur. Talepler hukuki süreç içerisinde değerlendirmeye alınır.

İçeriği Değerlendirmek İster Misin?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu