GenelKamu Personeli

Tayini Kolay Olan Kurumlar Hangileri?

KPSS’ ye hazılanan memur adaylarından çokça mail alıyoruz. Özellikle memur atamaları dönemlerinde en çok sorulan sorulardan bazıları kurumları tercih ederken “Tayini Kolay Olan Kurumlar Hangileri?” yada “Hangi Kurumlarda Tayin Var ?” soruları oluyor.

Memur olmak günümüzde oldukça zor, KPSS’ ye büyük emeklerle hazırlanan ve sonunda hayal ettiği puanı alan adaylar, yanlış kurum tercihi yaparak mutsuz olabiliyor. Memur atamaları döneminde tercih yaparken ince eleyip sık dokumak gerektir. Çünkü, tercih ettiğimiz kurumda emekli olana dek çalışacağımız için iyi düşünmeli ve sonuçlarını iyi değerlendirmelisiniz.

Tayin Olmak Nedir?

Öncelikle tayin olmak nedir onu açıklayalım. Kamu kurum ve kuruluşlarında aynı şehir içinde farklı ilçelere yada bir şehirden başka bir şehre aynı kurumda yer değiştirmeyi ifade eder. Tayinler görev yapılan kurumun yer değiştirme yönetmeliğine göre belirlenir.

Bu yönetmelikte yer değiştirmenin şartları nelerdir bu hususlar yer alır. Her kurumun atama ve yer değiştirme yönetmeliği farklı olduğundan her kurumda da tayin şartları farklıdır. Örnek verecek olursak Milli Eğitim Bakanlığının Öğretmenler için ayrı Memurlar için ayrı atama ve yer değiştirme yönetmeliği vardır. Aynı şekilde İçişleri Bakanlığında da polisler için ayrı idari personel için ayrı ayrı yönetmelik maddeleri vardır.

Kamu Kurumlarında Yer Değiştirme Mantığı

Kamu kurumlarında tayin mantığı şu şekilde işler. Bir kurumun bulunduğu şehrin dışında başka şehirlerde teşkilatları varsa o kurumda şehirler arasında yer değiştirmek (tayin) kolaydır. İçişleri Bakanlığının taşrada Valilikler, Nüfus Müdürlükleri ve Kaymakamlık teşkilatları vardır. Dolayısıyla bu bakanlıkta tayin olmak oldukça kolaydır. Ancak tayin şartları bakanlığın yönetmeliğinde belirlenmiştir. Kısaca özetlemek gerekirse tayinlerde kurumun merkezinin dışında başka illerde teşkilatının olması en önemli husustur.

Tayini Kolay Olan Kurumlar

1. Bakanlıklar (Milli Eğitim Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kültür ve Turizm, İçişleri Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı vb. ) 2. Bazı KİT Kuruluşlar (TEİAŞ, EÜAŞ,DHMİ,TİGEM)

Tayin Olmayan veya Nispeten Zor Olan Kurumlar

1. Üniversiteler 2. Belediyeler 3. İl Özel İdareleri 4. Kalkınma Ajansları 5. Bazı KİT Kuruluşlar (Çaykur,MKE,TTK,Türkiye Vagon Sanayi A.Ş) 6. Bazı Bakanlıklar (Dışişleri Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Avrupa Birliği Bakanlığı) 7. YÖK, Türk Dil Kurumu

Tayin Dışında Başka Seçenek Var mı?

Tayin dışında nakil seçeneği vardır, ancak kurumlar arası nakil oldukça zordur. A şehrinde bir üniversitede memur olarak görev yapıyor iken B şehrindeki Nüfus Müdürlüğüne nakil olabilirsiniz. Bu durumda nakil olacağınız kurumun sizin görev yaptığınız kurumdan istemesi (Muvaffakat) ve hali hazırda görev yaptığınız kurumunda sizin muvaffakatınıza onay vermesi gerekir.

Kurumların personel eksiklerini göz önünde bulundurursak hiç bir kurum başka bir kuruma personelini vermek istemez. Bazı durumlar kurumlar arası nakil sürecini hızlandırabilir. Örneğin eş durumunda tayin istemek kurumların bu duruma biraz daha olumlu bakacağı bilinmektedir.

Memur adaylarının bu hususları göz önünde bulundurarak tercihlerinin yapması önemlidir. Bilindiği üzere bir kez merkezi atamalarda yerleşen memur adayı aynı puanla diğer merkezi atamalara katılamaz. Kurum tercihlerinde iyi düşünmek ve sonuçlarını değerlendirmek gerekir.

3/5 - (2 votes)

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu