GenelKPSS

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi

Siyaset bilimi ve kamu yönetimi bölümü siyasal alanda yapılmış olan bilimsel çalışmalar ve araştırmaların incelemesi üzerine çalışmaktadır. Politik ve siyasi analizleri yapıp bunların sonuçlarını incelerler. Aynı zamanda devlet ile toplum arasındaki her türlü ilişki bu bölüm mezunlarınca incelenmektedir.

4 yıllık lisans bölümü olan Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünün yer aldığı fakülte İktisafi ve İdari Biilimler Fakültesi’dir. Aynı zamanda açık öğretimde de bu bölüm yine 4 yıl şeklinde okutulmaktadır.

Bu bölümün okutulmasındaki amaç öğrencilerin siyasi ideolojileri, fikirleri ve kavramları, hukukun temel bilgilerini, kamu yönetimi alanındaki yenilik ve gelişmeleri yakinen takip eden bireyleri toplumumuza kazandırmaktır.

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Taban Puanları

Siyaset bilimi ve kamu yönetimi taban puanları incelemesi için yıl yıl puanların durumuna ait verileri YÖK ATLAS üzerinden inceleyebilirsiniz. Ancak sınav sisteminin YKS olmasından önceki sınav puanlarına bakmamaya dikkat etmelisiniz. Iki sınav arasında farklılık olduğu için sizin karşılaştırmalarınızda pek yararlı bir bilgi olmayacaktır.

Bu bölüm öğrencilerine okutulan derslerden bazıları;

  • İnsan Hakları ve Kamu Özgürlükleri,
  • Kamu Yönetiminde Çağdaş Yaklaşımlar,
  • Hukukun Temel Kavramları,
  • Sosyal bilimlerde Araştırma Yöntemleri,
  • Kentleşme ve Konut Politikaları,
  • Örgütsel Davranış,
  • Kamu Personel Hukuku,
  • Türk İdare Tarihi,
  • Karşılaştırmalı Siyasal Sistemler,
  • Türk Siyasal Hayatı şeklindedir.

Mezuniyet için 240 AKTS’nin doldurulmuş olması gereklidir ve mezunlara ‘Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Lisans Diploması’ verilmektedir.

Kamu Yönetimi Taban Puanları

Eşit Ağırlık bölümlerinden biri olan Kamu Yönetimi taban puanları 2022 yılına ait en yüksek taban puan 463,69; en düşük ise 228,07 şeklindedir. Ayrıca bu bölüm açık öğretim fakültesi ve uzaktan eğitim biçiminde de alınabilmektedir.

Bu nedenle genelde öğrenciler ikinci bir üniversite olarak memuriyet yaşamlarında idareciliğe geçiş, meslekte yükselme ve memuriyet sürecinde genel kültürü ve hukuki bilgisi diğer insanlara göre fazla olması açısından tercih etmektedirler.

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ne İş Yapar?

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi ne iş yapar, diye baktığımızda oldukça geniş bir iş bulma olanağı bulunduğu görülmektedir.

Sivil toplum kuruluşları, siyasi örgütler, kamu kurum ve kuruluşları, bankalar, danışmanlık, devlet memurluğu ve akademisyenlik gibi bu bölüm mezunları çok farklı yerlerde çalışabilmektedir. Aynı zamanda siyaset dünyasına da girebilirler.

Bunun dışında; Vergi mahkemesinde hakimlik, İdare mahkemesinde hakimlik, Danıştay, Sayıştay’da denetçilik ve uzmanlık, Bölge İdare mahkemelerinde hakimlik, bakanlıklarda farklı düzeylerde uzmanlık ve yöneticilik, müfettişlik, kaymakamlık, Kamu İktisadi Teşebbüslerinde uzmanlık, belediyeler, uluslararası kuruluşlarda uzmanlık, denetçilik ve müfettişlik, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler proje temsilciliği, kamu politikası uzmanı, siyasal iletişim uzmanı, siyasi danışmanlık, politika analistliği, uluslararası araştırma görevlisi vb. alanlarda Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü mezunları iş bulabilmektedir.

İstihdam sağlanırken kişinin lisans mezunu olup olmaması önemsizdir. Dilediğiniz alanda bu bölümü tamamlayarak istihdam sağlayabilirsiniz.

3/5 - (2 votes)

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu