Maaşı Yatmayan Memur Ne Yapmalı?
Maaşı yatmayan memur ne yapmalı sorusu, bu problemi yaşayanlar tarafından araştırılmaktadır. Eksik ödenen veya hiç ödenmeyen maaşlar ve daha fazlası yazımızda.
Maaşı yatmayan memur ne yapmalı: Maaşını alamayan memurlar, durum karşısında ne yapacaklarını merak edebilirler. Haklarınızı ve bu durumlarda nasıl davranacağınızı bilmek önemlidir. Hakları bilmek hem manevi hem maddi açıdan güvence altında olmanızı sağlar. Ödenmeyen maaşlar konusunda yapılaması gerekenleri bilerek kendinizi koruyabilirsiniz. Yaşadığınızı problemi nereye ileteceğinizi ve daha fazlasını açıklıyoruz.
Memur Maaşları Ne Zaman Yatar?
Maaşı yatmayan memur ne yapmalı sorusundan önce maaşların ödenme tarihleri hakkında bilgi verelim. Her ayın belirli günlerinden memurların hesaplarına maaşları yatırılmaktadır. Bu tarihler hak sahiplerinin mali planlamaları açısından fazlasıyla önemlidir.
Özellikle ilk defa memur olan kişiler maaş tarihlerini araştırmaktadır. Maaşların ödemesi 657 Devlet Memuru Kanunu kapsamında yapılmaktadır. Memur maaşlarını genellikle her ayın 15. günü ödenmektedir. Ayın 15′ inde gece 24:00’dan sonra maaşlar anlaşmalı banka hesaplarına transfer edilir.
Bu bankalardan gece yarısından sonra maaşlar çekilebilir. Maaşların ayın 15′ inde ödenmesi yasa yüzündedir. Memur kanununda maaşların peşin ödemesi kuralı olmasından ötürü ödemeler bu tarihte yapılır. Genellikle ödemeler bütün bankalarda aynı tarihte ve saat aralığında yapılmaktadır.
Yeni başlayan memurlar, atamalarının yapıldığı tarihten sonraki ilk ayda parasını alır. Örneğin, 18 Şubat’ ta atanan biri 15 Mart‘ ta maaşını almaktadır. Bu tarihteki ödeme ilk maaşıdır ve ek olarak 18- 15 arasındaki 27 günlük zaman dilimi içinde ödeme gerçekleştirilir.
Maaşı Yatmayan Memur Ne Yapmalı; Neden Yatmaz?
Maaşlarının hesaba yatmamasının farklı sebepleri olabilir ve durum memurları strese sokar. Çoğunluk maaşların yatmama sebebi teknik ya da idaridir. Bütçe planlamasında yaşanan aksaklıklar yüzünden ödeme yapılamaz. Ayrıca kurumda finansal açıdan sıkıntı varsa maaş ödemelerinde sorun çıkar.
Teknik aksaklıklar ise bankalardan dolayı yaşanmaktadır. Sistemde yaşanan problemler, işlemlerde gecikmeye neden olabilir. Buda memur maaşlarının eksik veya hiç ödenmemesinin sebebidir. Maaşın ödenmesindeki diğer etken ödemenin resmi tatile olabilir.
Bu durumlarda maaşlar genelde tatilin ardından gelen ilk iş gününde hesaba yatırılır. Ayrıca hatalı hesap bilgisi verme yahut güncellenmeyen bilgiler yüzünden de maaşlar yatmayabilir.
Teknik hatalardan dolayı ödeme sorunu varsa bankanızla iletişime geçmeniz gerekir. Kurum içi görev değişiklikleri de maaş ödemelerinde aksama yaratabilir. Yazışmaların tamamlanmaması memur maaşlarını geciktir. Bu gibi durumlarda sabırlı olmanız gerekmektedir.
Kısacası memur maaşlarının yatmaması değişik idari yahut teknik sebeplere dayanır. Ortaya çıkan maaşı yatmayan memur ne yapmalı sorusuna sabırla ve sırayla çözüm yollarını denemeleri önerilir.
Eksik Maaş Ödeme Şikayeti Nereye Yapılır?
Maaşı yatmayan memur ne yapmalı: Öncelikle durum hakkında işverenine bilgi vermelidir. Ayrıca maaş ödemesini yapan kurumla iletişime geçmelidir. Eğer bunlardan sonuç alamazsa haklarını arama için kanuni yollara başvurabilir. Türkiye’ de memur maaşlarına dair şikayetler SGK/ Sosyal Güvenlik Kurumu’ na yapılmaktadır.
Süreç, memurun SGK’ ya yazılı şikayet dilekçesi vermesi ardından başlar. Dilekçede memurun sicil numarası, adres ile iletişim bilgileri bulunmalıdır. Tabii bu seçenekten evvel bağlı olunan kurumun personel birimine başvurulmalıdır. Ayrıca memur eksik prim veya maaş ödemesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bilgi Hattı’nı arayabilir.
Bunlara ek olarak maaş ödememesi sorunlarında iş hukuku alanında uzman avukata danışılmalıdır. Bunların yanı sıra maaşlarının eksik ödenmesi durumunda sendikalara başvurulmalıdır. Üyesi olduğunuz sendikaya durumu bildirerek problemin çözümünde yardım isteyebilirsiniz.
Memur Maaşı Doğum İzninde Kesilir Mi?
Maaşı yatmayan memur ne yapmalı: İlk yapılması gereken kurumdaki yetkili birime sorunu iletmektir. Maaş bordrosunda hata olup olmadığının tespiti için insan kaynaklarıyla görüşülmelidir. Bunların yanında maaşlarda hangi durumlarda kesinti olduğu bilinmelidir. Örneğin, 7 günlük hastalık izninde maaşlarda kesinti olmaz.
Maaştan kesinti yapılmaması için sağlık kurulundan heyet raporu alınmalıdır. Ayrıca verem veya kanser gibi uzun süreli tedavi gerektiren hastalıklarda kesinti yapılmamaktadır. Ek olarak akıl hastalığı durumunda da maaşlar tam ödenir. Bunların yanı sıra doğum iznine ayrılan kadın memurun maaşı kesilmez.
Doğumda önce ve sonra verilen 8 haftalık izinler süresince tam yatırılır. Bu durum, 657 Devlet Memurları Kanunu’ nda düzenlenmektedir. Yasa, memurun doğum izninde finansal güvence altına olmasını sağlamaktadır. Aile planlamasına destek veren düzenlemelerle memurun ekonomik durumu korunur.