Kamu Personeli

Bekçiler Şehir Değiştirebilir Mi?

Güvenli ve huzurlu bir kent için kilit rol oynayan bekçiler şehir değiştirebilir mi? Mazeretleri olmadığı sürece Emniyet Genel Müdürlüğü açıklamasına göre değiştiremez. İşte detaylar!

Bekçilerin Çalışma Alanları

Bekçiler toplumun güvenliğini sağlayarak kamu düzenini korumakla görevlidir. Çalışma alanları kentlerin sokakları, mahalleler, kamusal alanlar, parklar, kamu binaları, alışveriş merkezleri, özel mülklerdir. Görevleri yasayla belirlenmiştir buna göre;

  • Belirlenen bölgelerde devriye gezerek olumsuzlukları tespit ederler.
  • Kamusal alanlarda ya da özel mülklerde güvenlik kontrolleri yapmak sorumlulukları arasındadır.
  • Hırsızlık girişimleri, kavgalar, saldırılar gibi suçlara profesyonel şekilde müdahale ederler.
  • İnsanlara yardım etmek, bilgi vermek, güvenlik konusunda farkındalık oluşturmak görevleri içerisindedir.
  • Çalıştıkları bölgelerdeki olayları raporlayarak ilgili makamların suçları takip etmesine, soruşturmalar yapılmasına olanak sağlarlar.
  • Şehirlerdeki trafik akışını düzenleyerek kurallara uyulmasını sağlamakta görevlerindendir.

Peki, bekçiler şehir değiştirebilir mi? 772 sayılı çarşı ve mahalle bekçileri kanunuyla ilgili yönetmeliklere göre mesleğe ilk atanılan il sınırları içerisinde görevden ayrılana kadar hizmet etmeleri esastır.

Bekçiler Şehir Değiştirebilir Mi; Bekçilerin Şehir Değiştirme Yetkisi

Görevi şehirlerle birlikte insanların yaşamında güvenliği sağlamak olan bekçiler şehir değiştirebilir mi sorusu ile birlikte yetkisi de kamuoyunda geniş yankı uyandırmakta. Kent değiştirme yetkisi yerel güvenlik birimlerinin faaliyet alanlarını genişletmek amacıyla verilmektedir.

Görev bölgeleri dışında operasyon yapabilmelerini sağlar o yüzden büyük şehirlerde suçla mücadele açısından önemlidir. Kent değiştirme yetkisinin kullanabildiği durumlar yasa ile belirlenmiştir. Şüpheli durum veya olası suç ihbarı üzerine başka bir şehre geçerek müdahale edebilirler.

Suç örgütlerinin veya şahısların faaliyetlerini izleyerek gözlemlemek amacıyla kent değiştirme yetkisini kullanabilirler. Toplumsal olaylar, büyük organizasyonlar sırasında kent değiştirme yetkisi kullanılarak ilave güvenlik tedbirleri alınır.

Bekçilerin Şehir Değiştirme Mazeretleri

Kanuna göre bekçilerin kent değiştirme hakkı yok. Mesleğe gönül verenlerin merak ettiği bekçiler şehir değiştirebilir mi sorusunun karşılığı kanunda açıkça ifade edilmekte. Meslek hayatları boyunca ilk göreve başladıkları yerde devam etmek zorundalar.

İlerleyen süreçte yer değiştirme ve tayin istekleri kabul edilmez. Başka şehirde görevlendirilmek istediklerinde mücbir sebeplere dayandırılmalıdır. Eşi veya çocuğunun başka şehirde çalışması ya da eğitim alması haklı mazeret olarak kabul edilir.

Kendi ve 1. derece akrabalarında ciddi sağlık sorunları yaşanıyorsa kent değiştirme talebi mazeret haline gelir. Kariyerlerini ilerletebilmek açısından eğitim veya gelişim ihtiyaçları duyulduğunda programlara katılabilmek için şehir değişikliği talebi mücbir sebep olarak kabul edilir.

Değişiklik mazeretleri içerisinde güvenlikle tehdit durumları da yer alır. Hizmet verdikleri kentlerde artan güvenlik riskiyle tehdit algısı varsa kent değiştirmek isteği haklı sebep olmaktadır. Deprem sel gibi felaketler sonucu yaşanan problemler sonucunda talepte bulunabilirler.

Bekçilerin Şehir Değişikliği İşlemleri

Toplumun güvenlik unsuru olan bekçiler şehir değiştirebilir mi ve değişim süreci nasıl yürütülür gibi konular emniyet genel müdürlüğünün genelgeleri kapsamında açıklanır. Mazeret olmaksızın kent değişikliği süreci için onay verilmez.

Mücbir sebepler gösterildiğinde kuruluş onayı mümkündür. Görev yapılan şehrin değişmesi sürecinde dikkate alınan bazı konular vardır. Şehrin güvenlik dinamikleri, suç oranları, nüfus yoğunluğu gibi faktörler dikkate alınır.

Mevcut yasal düzenlemelere uygun şekilde talepler değerlendirilerek hakları gözetilir. Yeni görev yerlerinde çalışma ortamına uyum sağlayabilmeleri açısından gerekli eğitimler verilir.

Bekçilerin Görev Değişimi Süreci

Türkiye’de bekçilerin görev değişimi sürecini düzenleyen 2018 yılında kabul edilen 772 sayılı yasadır. Yetki ve sorumluluklarını belirlerken aynı zamanda sürekli eğitimle mesleki gelişmelerini de sağlamayı amaçlar. Bekçi olmak isteyen adaylar belirlenmiş olan şartları sağladıktan sonra başvurularını yaparlar.

Fiziki testle psikolojik testler uygulanır, başarılı olanlar eğitim sürecine alınır. Eğitim sürecini tamamlanmasının ardından atandıkları bölgede göreve başlarlar. Yasayla birlikte görevleri genişletilerek yetkileri arttırıldı. Daha önce köylerle mezraların korunması ile sınırlandırılan yetkiler değiştirildi.

Suç işlenmesini önlemek, suçluları yakalamak, trafik güvenliğini sağlamak, afet ile acil durumlarda görev almak, asayişle kamu düzenini korumak, can ve mal güvenliğini sağlamak gibi konularda yetkilendirildi. Görev değişimi sürecinde bazı gerekçeler kriter oluşturur.

Artan suç oranları, kentsel güvenliğinin sağlanma ihtiyacı, özel güvenlik sektöründeki gelişmeler görev değişikliğinin gerekçeleri arasına alındı. 1 Temmuz 2019 tarihinde Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından 81 ile gönderilen yazıda tayin hakları sıralandı.

Başarı sıralamasıyla atama usulleri mahalli olarak gerçekleştiriliyor. Bekçilerin ilk atamalarının yapıldığı il sınırları kapsamında meslekten ayrılana kadar görev yapmaları gerekliliği belirtildi. Aynı yazıda il dışı atamayı gerektirecek mazeretlerin bulunup bulunmadığı değerlendirilerek uygun görülmediğine karar verildiği açıklandı.

İçeriği Değerlendirmek İster Misin?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu