Kamu Personeli

Eşi Çalışan Memur Aile Yardımı Alırsa Ne Olur?

Hayat arkadaşı çalışan memur, yardımı alamaz; çünkü bu yardım, memurun gelir durumuna göre belirlenir ve eşi de geliri olan kişi olarak değerlendirilir. Eşi çalışan memur aile yardımı alırsa ne olur? İşte detaylar!

Aile Yardımı Nedir?

Türkiye’de yardım devletin sosyal politikaları çerçevesinde ailelere maddi destek sağlamak amacıyla uygulanan sosyal ödenek programıdır. Ailelerin ekonomik durumlarını iyileştirmeyi hedeflerken özellikle dağınıklığı ihtiyaç sahipliği aileleri desteklemeyi amaçlar.

Gelir düzeyine, birey sayısına, sosyal güvenlik durumuna ve bazı kriterlere göre belirlenen şartlara bağlı olarak verilir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 202. maddesine göre evli olan personelin eşleriyle çocuklarına karşılık destek ödeneği verilir. Eşi çalışan memur aile yardımı alırsa ne olur sorusunun cevabı net.

Ödenek ne şekilde olursa olsun çalışmayan veya sosyal güvencesi olmayan hayat arkadaşı için verilmektedir. Dolayısıyla evli memurların destek ödeneğinden yararlanması söz konusu değildir.

Ödemeler iş için belirlenen limitte çocuklar için ise her birinde 250 gösterge rakamının aylık katsayısı çarpımıyla belirlenir. Memur maaşlarıyla asgari ücretin yıllık artışıyla rakamlar artar. Kamuda görevlilerin eş ile çocuk yardımı bununla orantılı olarak güncellenir.

Eşi Çalışan Memur Aile Yardımı Alırsa Ne Olur; Aile Yardımı Kimlere Verilir?

Memurlara verilen ödenek devletin kamu çalışanlarına sağladığı destektir. Ekonomik ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik destek mekanizması olmasından dolayı önem taşır. Koşulları sağlayan kamu görevlisi ve bireyler tarafından alınırken maaşla birlikte ödenir.

Eşi çalışan memur aile yardımı alırsa ne olur merak edilen konuların başında yer alır. Ancak eşi çalışan bir memurun destek alması mevzuat gereği uygun değildir. Şartları şu şekilde belirlenmiştir;

  • Eşinin çalışıyor olmaması veya belirli gelir sınırının altında olmaları gerekir.
  • Eş çalışmadığında gelir sınırının yanında koşullarında sağlanması önemlidir.
  • Çocuklar için yaşla birlikte okul durumu gibi kriterler göz önünde bulundurulur.
  • Engelli çocuklara yönelik ek destekler mevcuttur.
  • Yaşlı bakmakla yükümlü olduğu bireyler için koşullar sağlandığı takdirde destek alınabilir.

Başvurular ilgili kamu kurumuna yapılırken süreç belgelerin sunularak koşulların değerlendirilmesiyle gerçekleşir. Başvurularda memurun durumunun yanı sıra bireylerin durumları da detaylı şekilde incelenir. Koşullara uygunluk titiz şekilde değerlendirilir.

Eşin çalışmaya başlaması halinde veya çocuğun evlenmesinde ödenek kesilir. 25 yaşını dolduran çocuklar için de ödenek verilmez. 25 yaşını doldurmuş bekar çalışamayacak derecede engelli olduğu sağlık raporu ile tespit edilenler için süresiz ödeme yapılır.

Ödeme miktarı her yıl yeniden belirlenir buna göre eşler için 1500 gösterge rakamının aylık kat sayısı ile çarpılması sonucu elde edilen miktar verilir. 0-6 yaş arası çocuklarda 250 gösterge rakamının bir kat artırımına ayrı kat sayısı 6 yaşından büyük çocuklarda 250 gösterge rakamının aylık katsayısı ile çarpılması sonucu elde edilen miktar ödenir.

Memurlar Aile Yardımı Alabilir Mi?

Türkiye’de aileler için ödenek memurların evli olmaları veya bakmakla yükümlü oldukları çocukları bulunması durumunda alabildikleri sosyal yardımlaşma türüdür. Yararlanabilmek için öncelikle devlet kurumunda görevli olması gerekir. Eşi çalışan memur aile yardımı alırsa ne olur; eşinin brüt geliri aylık net asgari ücretin 3/4’ünü aştığında kesilir.

Yardım alırken gelirinin aştığını bildirmezse cezayı yaptırımlarla karşı karşıya gelebilir. Ayrıca haksız yere aldığından dolayı günlük faiz oranları üzerinden geri talep edilir. Başvurularda gelir durumunu belirleyebilmek adına hem memurdan hem de eşinden gelir belgeleri istenerek bunlar üzerinden değerlendirmeler yapılır.

Eşi Çalışan Memur Neden Aile Yardımı Alamaz?

Türkiye’de eşi çalışan memurların yardım alamamasının altında yatan nedenler sosyal yardım politikaları, gelir hesaplamaları gibi faktörlerle ilgilidir. Temel kriter hane geliridir o yüzden devlet gelir testine dayalı sistem uygular.

Sistemde gelirin belli bir seviyenin altında olan kişiler yardım alırken seviyenin üzerinde olanlar hak kazanamazlar. Eşi çalışan memur aile yardımı alırsa ne olur; bu durum söz konusu değildir. Türkiye’de kamu görevlilerinin maaşları katsayıya göre hesaplanarak yıllık olarak güncellenir. Ancak eşiyle birlikte çalışanların geliri maaşlarını hesaplanmasında dikkate alınmaz.

Dolayısıyla sonuçta yardım ödeneğinden yararlanamama nedeni olarak önemli bir faktördür. Ülkede sosyal yardımlar ihtiyaç sahiplerine yöneliktir, dağıtımında önceliklerle kriterler bulunur.

Yaşlılar, engelli bireyler, işsizler gibi gruplar öncelikli olarak sosyal yardım programlarından yararlanır. Eşiyle birlikte çalışanlar öncelikli gruplar arasında yer almaz dolayısıyla nedenler açısından etkili unsurdur.

İçeriği Değerlendirmek İster Misin?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu