Kamu Personeli

Memur Şoförlük Yapabilir Mi?

Kamu kurumlarında çalışan memurlar, gerektiğinde resmi araçları kullanır. Peki, memur şoförlük yapabilir mi, sorunun cevabı yazımızda!

Memurun Sınıfı Dışında Çalıştırılması

657 sayılı devlet kanununun 45. maddesinin 1. fıkrasına göre memurlar sınıfı dışında veya sınıfı içerisinde derece altında görevlendirilemez. Dolayısıyla memurların şoförlük yapması yasa çerçevesinde aykırıdır.

Aynı kanunun 86 maddesinde geçici görev, uzaklaştırma ya da disiplin cezası görenlerin yerine vekaleten görevlendirme yapılabilmesi düzenlenmiştir. Memur şoförlük yapabilir mi; düzenlemeler kapsamında teknik hizmet sınıfındaki personelin yardımcı hizmetler sınıfında yapması veya vekaleten yürütmesi mümkün değildir.

Yasal mevzuatla birlikte yargı kararlarından çıkan sonuçlarda şoförlüğün uygun olmadığı değerlendirilmektedir. Fakat ilgili kadrolarda teknik hizmetler sınıfı dışında çalıştırılmamak kaydıyla yardımcı hizmetler sınıfındaki görevi amirleri tarafından verilebilir.

Memurun Şoförlük Yapmasında Yasal Mevzuat

Türkiye’de memur şoförlük yapabilir mi sorusunun cevabında yasal dayanaklar devlet memurları kanunudur. Kanunda atanma, görev sorumlulukları, hakları, yükümlülükleri gibi konular düzenlenir dolayısıyla görev yapmaları bu çerçevede değerlendirilir.

Gerek kanun gerek yönetmelikler gerekse genelgeler kapsamında görevi belli şartlar çerçevesinde yerine getirilebilir;

  • İlgili sınıfa ait ehliyetlerinin olması gerekir.
  • Yetkili makamlardan izin alarak göreve atanmalıdır.
  • Kurumlar tarafından düzenli olarak denetlenmektedir.
  • Şoför memurların bilgileri ile becerilerinin güncel olması sağlanmalı.

Kamuda çalışanların şoför kadrosunda olmadan araç sürebilmesi için onay alınması kamu görevlerinin belirlenmesi ilişkin esas ve usullerle belirlenmiştir. Usullere göre toplantı, tahsilat, sağlık hizmetleri, tebligat, keşif, arazide yürütülen hizmetlerde araç kullanımı zorunlu olmaktadır. Lakin kanuna tabi olan kurumlarla taşıtları kapsar.

Yaşadığı yerin hizmet verdiği belediye sınırları içerisinde olması şartıyla evine giriş veya gidişlerde araç tahsisi söz konusudur. Taşıtları sürecek personelin izni, görevi, ne zaman, ne kadar kullanacağı gibi iç düzenlemeler kurumlar tarafından belirlenir.

Memur Şoförlük Yapabilir Mi; Memurların Kullanabileceği Araçlar

Kamu sektöründe çalışanların görevlerini etkin şekilde yerine getirebilmeleri açısından belirli araçlara ihtiyaçları vardır. Mesai saatleri içerisinde iş verimini arttırmaya yönelik kullanılır. Memur şoförlük yapabilir mi sorusu kadar hangi araçları kullanabileceği de merak konusudur.

Kurum politikalarına göre şekillense de özellikle saha çalışması yapanların kullanacağı araç yöneticilerin kullandıklarından farklı olmalıdır. Yasaya dayalı olarak görevle doğrudan ilgisi olmayan özel kullanım amacıyla araç tahsisi yapılmaz. Kullanımı sınırlar içinde tutulur.

Gerekli izinlerle belgeler çalıştığı kurum tarafından düzenlenerek kontrol edilir. Sahada görev yapan teknik personel, acil müdahale personeli için araç tahsisi yapılır. Görev gereği uzak mesafeye seyahat etmek zorunda kalan, projede saha çalışmasını yürüten memurlara da araç verilmektedir.

Memur Amirine Özel Şoförlük Yapabilir Mi?

Türkiye’de memurlar amirlerine özel şoför olabilir bunun için sertifika gerekmez. Fakat memur şoförlük yapabilir mi bunun için bazı önemli şartları vardır, en az B sınıfı ehliyetinin olması gerekir. Bazı kurumlarda C veya D sınıfı ehliyette talep edilir. 18 ile 65 yaş arası olmalıdır.

Engellilik durumu veya sağlık raporu aranır. Tecrübe her zaman avantajdır özellikle resmi araç kullanımında tecrübesi olan adayları tercih edilir. Sabıka kaydının yanında erkekler için askerlik durumunun bedelli olarak tamamlanması veya muaf olması şartı vardır.

Alım yapan kurumlar ilanlarında şartları noktasında bilgilendirmeler yapar. Gereklilikleri karşılayanlar belgeleri ile birlikte başvurularını gerçekleştirir. Bazen yazılı bazen sözlük sınava tabi tutulur. Mülakat sonuçlarına göre değerlendirmeler yapılarak uygun bulunanlara işe giriş teklifi sunulur.

Hangi Kurumlarda Memurlar Şoför Olarak Çalışabilir?

Birçok kamu kurumunda memur statüsünde olanlar resmi görevlerini yerine getirebilmek amacıyla araç kullanımına ihtiyaç askeri personel içerisinde şoför olarak görev alanlar bulunur. Polis memurları resmi araçları kullanarak görevlerini yerine getirir. Jandarma personeli de görevleri gereği şoför olarak çalışabilir.

Belediyelerdeki memurlar araç filosunu kullanarak görevlerini sürdürülebilir. Bazı kurumlarda ihaleler açısından dolaşım veya taşıma işlerinde şoförlük bakanlıklarla müsteşarlıklar düzeyindeki kurumlarda da memur statüsündeki kişiler şoför olabilir.

İçişleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın şoför kadroları mevcuttur. Bununla birlikte Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin, Devlet Denetleme Kurulunun, Yüksek Seçim Kurulunun, Atatürk Orman Çiftliği’nin, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun kadrolarında görev alabilir.

Büyükşehir ya da ilçe belediyelerinde, devlet üniversitelerinde, kamu iktisadi teşebbüslerinde şoför statüsünde çalışabilir. Pozisyon kurumun ihtiyaçlarına göre değişir. Alımlarda genellikle KPSS puan şartı aranır, atamalarda öncelikle kurumda bulunan personel arasından seçim yapılır.

İçeriği Değerlendirmek İster Misin?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu