Öğretmenlikten Memurluğa Nasıl Geçilir?
Öğretmenlikten memurluğa nasıl geçilir; öğretmen kadrosundan düz memurluğa geçmek isteyen kişiler hangi yolları izlemelidir? Bu konuda bilinmesi gereken detaylar burada!
Öğretmenlikten memurluğa nasıl geçilir; öğretmenlikten memurluğa geçiş için prosedürlerin kanun dairesinde işletilmesi gerekmektedir. Bu aşamada kişilerin direkt olarak istifa ederek bir sonraki kamu personeli sınavına girerek sıfırdan kadro alması mümkün iken bir diğer yandan da istifa etmeden önce gerekli olan başvuruları yapması ve kadro geçişi talep etmesinin de mümkün olduğunu eklemek gerekmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu istekler karşısında dikkatle incelemelerini yaptırdığı; taleplerin artış içerisinde olmasının sorunları da beraberinde getirdiğini bilerek çalışanlarının memnuniyeti için büyük oranda çaba sarf ettiğini de ifade etmek gerekmektedir.
Öğretmenlikten Düz Memurluğa Nasıl Geçerim?
Öğretmenlikten memurluğa nasıl geçilir; süreç içerisinde kadronuzdan istifa etmeden, yeni bir karoya geçiş için izlemeniz gereken yolu sizin için derledik. İşte bilinmesi gereken detaylar;
- Öncelikli olarak bir dilekçe sunulması gerekmektedir. Bu dilekçe içerisinde Genel İdare Hizmet kadrolarına geçiş yapmak istediğiniz belirtmelisiniz.
- İl Milli Eğitim Müdürü uygun görürse ve Genel İdare Hizmet kadroları açan bir kurum sizin bu kadroya geçişiniz için talepte bulunursa geçiş yapılabilmektedir.
- Tabi ki sizin kadronuzun bir farklı kurum tarafından talep edilmesi ve bunun resmi yazışmaya dökülmesinin her zaman çok uygulanabilir bir alternatif olmadığını da ifade etmek gerekmektedir.
Düz memurluğa sıfırdan KPSS üzerinden geçiş yapabilmek için KPSS çift sene puanına sahip olunması gerekmektedir. Çift sene puanına sahip olmamanız durumunda kadrolara başvuru hakkınız olmayacaktır.
Çift sene puanı ile alakalı olarak dikkat edilmesi gereken hususların başında kesinlikle bakanlık başvuru duyuruları gelmektedir. Bakanlıklar boş kadro ilanlarına çıkarak bu kadrolara başvurularınıza açar. Sizin kıstaslar bakımından uygun olmanız durumunda gerekli olan başvuruları yerine getirmenize şans verilir. Genel olarak ya e-devlet üzerinden ya da OSYM üzerinden merkezi atamalara başvurular alınır. Kılavuzlarda başvuru adımına dair tüm detaylar eksiksiz bir biçimde sunulduğu için sürece dair aklınızda soru işareti olmaksızın bağlantı tamamlanır.
Düz memurluk ve öğretmenlik arasında geçiş yapıldığı zaman emeklilik sürecinde sahip olunacak olan haklarda farklılıklar olacaktır. Sizin geçiş yapmış olduğunuz alanın ek gösterge durumunun ne olduğuna dair detaylı bir inceleme yapılması gerekmektedir. Emeklilik sonrasında alınacak olan aylık maaşın hangi kadroda daha yüksek olacağına dair detaylı bir incelemenin yerine getirilmesi gerekmektedir.
Kadro geçiş adımları her ne kadar koşullar bakımından kişilerin mental durumunu desteklese de bir de işin maddi boyutu bulunuyor. Ek göstergelerden emeklilik ve atama koşullarına kadar birçok husus incelemeye alınmalıdır. Örneğin geçiş yapılan memuriyetin çakılı olması durumunda eş durumu gibi hamlelerin yapılmasına dair bir destek verilmesi mümkün olmayacaktır.
Öğretmenlikten Memurluğa Nasıl Geçilir; Tatil Koşulları Aynı Mıdır?
Öğretmenlikten memurluğa nasıl geçilir; öğretmenlik ve düz memurluk arasında en büyük farka sahip olan hususların başında kesinlikle tatil koşulları gelmektedir. Tatil koşulları senelik izin ve resmi tatiller usulüne bağlı olarak devam etmektedir. Öğretmenlikte ise ara tatil ve yaz tatili olmak üzere farklı süreçler vardır. Bunun haricinde kişilere bir senelik izin verilmemektedir. Eğitim öğretim döneminde aktif olarak çalışmalarını sürdürmesi gerekmektedir. İzin bakımından öğretmenliğin diğer memuriyetlere göre çok daha avantajlı olduğu anlaşılmaktadır.
Fakat çalışma koşulları bakımından en kapsamlı olan ve evrak işi bakımından mesai saatleri bittikten sonra da çalışmaya devam eden tek branş adeta öğretmenliktir. Bu nedenle tatil süresi daha sınırlı olacak olsa dahi, kişilerin düz memurluğa geçiş için hali hazırda çok istekli olduklarını belirtmek gerekiyor.
Neden Bu Tür Talepler Artıyor?
Öğretmenlikten memurluğa nasıl geçilir; öğretmenlerin mevcut çalışma koşullarının oldukça zorlu bir hale gelmesi en temel sıkıntı yaratan hususlar arasında kendini göstermeye devam etmektedir. Bu aşamada son senelerde gerçekleşmesi beklenen rotasyon durumu da dikkat çekmektedir. Şuana kadar bir öğretmenin sabit olarak aynı okulda bulunmasına izin verilirken, getirilecek olan düzenleme ile 10 senede bir rotasyonun yapılması temel kıstas olarak kabul edilmektedir. Bu tür taleplerin artmasının bir diğer nedeni de maaş farkının giderek azalmasıdır.
Öğretmenlerin almış oldukları maaş ile düz memurların almış olduğu fark ve sarf ettikleri efor anlamsız hale gelmektedir. Kişiler kendilerini daha fazla yıpratmak istemeyerek direkt olarak düz memurluğa geçiş için çaba sarf etmektedir. Bilhassa Özel Eğitim Öğretmenliği ve Sınıf Öğretmenliğinde istihdam edilen kişilerin bu tip talepleri sıklıkla dile getirdikleri görülmektedir. Bunun ana nedeni her iki branşta da yıpranma payının çok yüksek olmasıdır.
Öğretmenlikten memurluğa nasıl geçilir; Öğretmenlik Meslek Kanunu kapsamında yapılmak istenen iyileştirmelerin bir türlü hedefine ulaşmaması ve durumu her geçen gün daha zor bir hale getirmesi aksaklık yaratmaktadır. Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik gibi statülerin kazanılma sürecinden başlayarak getirdiği maddi kazanımlara kadar sorunlar yaşanabilmektedir. Bu aşamada neredeyse yeni başlayan bir öğretmen ile tecrübeli bir öğretmen arasında bir asgari ücret kadar maddi farkın bulunması sorun teşkil eden hususlar arasındadır.