Kamu Personeli

Polis ve Bekçi Arasındaki Farklar?

Polis ve bekçi arasındaki farklar nelerdir, hangi yetkiler bağlamında eksiklikler söz konusudur? Polislik ve bekçilik arasındaki ayrımları öğrenmek için içeriğimizi okumaya devam edin!

Şehirlerin asayişinin sağlanması için büyük oranda çaba sarf eden Çarşı ve Mahalle Bekçileri ile Polislerin görev tanımları arasında farklılıklar söz konusudur. Her iki meslek grubu da İçişleri Bakanlığı’na bağlı olarak hizmet vermektedir. Bu noktada polislerin yetkilerinin Çarşı ve Mahalle Bekçilerine kıyasla daha yüksek olduğu görülmektedir. Çalışma stilleri bakımından da bazı farklılıklar vardır. Bekçiler sadece gece saatlerinde hizmet vermektedir. Polislerin ise hizmetlerinin herhangi bir süre sınırlaması yoktur. Bekçiler sadece bulundukları ilde hizmet verebilirler. Bunun haricinde polisler gibi herhangi bir şark hizmet zorunluluğunun bulunmadığını da görebilirsiniz. Her iki meslek grubu için de avantaj ya da dezavantaj olarak değerlendirilebilecek farklı unsurlar söz konusudur.

Polis ve Bekçilerin Yetki Farkları Nelerdir?

Polis ve bekçi arasındaki farklar listesinde polislerin yetki ve sorumluluklarının bekçilerden çok daha fazla olduğunu görebilirsiniz.

  • Polislerde de bekçilerde de durdurma yetkisi bulunmaktadır. Bazı vatandaşlar bekçinin dur ihtarına uymuyor. Bekçilerin de dur ihtarının dikkate alınması gerektiğinin büyük önem arz ettiğini ifade etmek gerekir.
  • Kimlik sorma ve yoklama kontrol yetkisinin hem polislerde hem de bekçilerde bulunduğunu bilmelisiniz. Bekçilerin de geceleyin devriye sırasında şüpheli gördükleri isimlerin kimliklerini görmek istemesi mümkündür.
  • Önleme arama yetkisi ve denetim yapma yetkisinin sadece polislerde bulunduğu belirtilmiştir. İçişleri Bakanlığı bu konuda vatandaşların da bilgi sahibi olması adına oldukça açıklayıcı bir tablo yayınlamıştır.

Polis ve bekçi arasındaki farklar konusunda ast üst ilişkisi bakımından bekçilerin polislerin altında bir dereceye sahip olduğunu ifade etmek gerekir. aynı şekilde özel güvenliklerin de polislerin astı olan bir kıdemde olduğunu görebilirsiniz. Bu kıdem farklılıkları birbirinden emir alıp emir verme durumunu belirlediği için saha çalışmalarında disiplin sorunu yaşanmaması adına çok büyük öneme haizdir.

Bilgi alma bir diğer adı ile ifade alma yetkisi sadece polislere aittir. Bekçilerin herhangi bir şikayet sonrasında ya da atılı suçun araştırılması sürecinde bilgi alma için ifade alma işlemleri gerçekleştirmesi mümkün olmayacaktır. İfade alma işlemlerini yerine getirirken uyulması gereken kurallar polislerin mevzuatında açıkça yer almaktadır. Eğitimlerin bir kısmında da yer bulmaktadır. Bekçilerin eğitim sürecinde ise bu tür bir sorunun kesinlikle söz konusu olmadığını ifade etmek gerekmektedir.

Parmak izi ve fotoğraf alma yetkisi polise aittir. Olay yerinde bekçilerin parmak izi alma ya da delilleri toplama gibi bir yetkisi olmayacaktır. Ki eğitim süreçlerinde de bu yönde herhangi biri eğitimin bulunmadığı anlaşılmaktadır. Gözaltına alma yetkisi de sadece polislere aittir. Bekçilerin gözaltı yetkisi bulunmamaktadır. Bekçilerin belirtilen bu görev tanımının dışına çıkması durumunda herhangi bir şekilde şikayet söz konusu olursa kendi görev sınırlarını ihlal nedeniyle soruşturma ile karşılaşabileceklerini de ifade etmek gerekir.

Polis ve Bekçi Arasındaki Farklar; Bekçilerin Silah Kullanma Yetkisi Var Mıdır?

Polis ve bekçi arasındaki farklar; Gece sokakların daha güvenli bir hale gelmesi için istihdam edilen bekçilerin de tabi ki silah kullanma yetkileri vardır. Silah kullanma yetkisi olmadan asayişin kontrol edilmesi mümkün olmadığı düşünüldüğü için her iki meslek grubuna da bu yetki verilmiştir. Tabi ki bu silahı kullanmanın bazı kuralları vardır. Müdahalede suçluya karşı nasıl kullanılması gerektiğine dair detaylı eğitimler verilmektedir.

Emniyet kuvvetlerinin verilen bu eğitimlere uygun davranmaması durumunda yaptıkları hareketin olumsuz sonuçlarının da sorumluları kendileri olacaktır. Kişilere müdahale sırasında ilk seçenek olarak bu nedenle silaha başvurulmamaktadır. Sadece zorunlu olan durumlarda kullanılması uygun bulunmaktadır.

Bekçi Teşhis Yaptırma Yetkisine Sahip Midir?

Polis ve bekçi arasındaki farklar analiz edildiği zaman bir suçta konu olan kişinin ya da yerin teşhisinin yapılması konusunda bekçinin asla bir sorumluluk alamayacağını belirtmek gerekir. Teşhis yaptırma yetkisinin sadece polis memurlarına özel olduğunu ifade etmek gerekmektedir. Çarşı ve Mahalle Bekçileri bu tür bir girişimde bulundukları zaman mesleğin çizmiş olduğu yetki sınırlarının dışına çıktığını belirtmek gerekir.

Bekçilerin kendi görev tanımları hakkında bilgi sahibi olmaları vatandaş tarafından herhangi bir görev ihlali nedeniyle şikayet edilmeleri gibi bir durumun ortadan kaldırılmasını sağlıyor. Görev tanımlarının farkında olan kişilerin kendi yetki alanının dışına müdahale etmemesi nedeni ile daha rahat bir çalışma süreci geçirmesi mümkün olacaktır.

Bekçi Direkt Başvuru ile Polis Olabilir Mi?

Polis ve bekçi arasındaki farklar oldukça fazladır. Bir bekçinin alacağı ek hizmet içi eğitimler ile polis olması mümkün değildir. Bu geçiş için öncelikli olarak bekçilikten istifa edilmeli ve polislik için sıfırdan hazırlanılmalı, POMEM ya da PMYO üzerinden sürecin başlaması gerekmektedir.

Son dönemlerde bekçilerin özellikle sadece gece çalışma sisteminden mutsuz oldukları ve farklı meslek alanlarına geçiş için çaba sarf ettikleri görülmektedir. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün bu tür bir meslek grupları arasında geçiş yapmaya imkan tanıyan bir yapısı bulunmamaktadır. Sadece sıfırdan başvurularınızı yaparak işlem gerçekleştirebilirsiniz. Bir polisin bekçi olması ise astına özenme olarak değerlendirildiği için ceza alınmasına sebebiyet verebilmektedir.

İçeriği Değerlendirmek İster Misin?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu